Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na industriju

Chanel N°5 morat će izmijeniti ili ga zabraniti jer kod nekih izaziva iritaciju i oticanje

Chanel 5
Foto: chanel
1/3
29.05.2014.
u 14:20

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu Europske komisije da zabrani uporabu 12 komponenti koje se koriste u poznatim parfemima

Bujna ljepotica Marylin Monroe tvrdila je da u krevet liježe odjevena tek u nekoliko kapi omiljenog Chanela N°5, a omiljeni je to miris generacijama žena.

Nije pretjerivanje reći da prvi parfem koji je osmislila Coco Chanel ima kultni status. No popularna "petica" kakvu je poznajemo uskoro bi mogla mirisati drugačije.

Europska komisija namjerila se naime na milijarde tešku parfemsku industriju kojoj želi nametnuti niz zabrana ključnih komponenti i drugih regulacija. Zašto?

Foto: chanel

Zato što neki sastojci izazivaju alergijske reakcije, no radi se o malom broju ljudi kod kojih do alergija dolazi.

Prema podacima EK na parfeme je alergično 1 do 3 posto europske populacije te zbog komponenti koje sadrže mogu kod njih izazvati iritaciju i oticanje, piše The Independent.

Na udaru je niz poznatih parfema, a među njima i slavni Chanel 5 i Miss Dior.

Problematično je 12 komponenti, coumarin koji se može pronaći u tropskim tonka bobicama te eugenol, koji se nalazi u ružinu ulju. Razmišlja se i o zabrani korištenja citrala kojeg nalazimo u uljima limuna i mandarine, te još niza drugih prirodnih komponenti, među kojima su i islandski lišaj i mahovina.

Komponente su na popis alergena stavljene još prije 2 godine kada je prvi put stigla najava o zabrani korištenja na tržištu Europske unije.

- Svjesni smo da bi ova odluka mogla izazvati tektonske poremećaje u industriji, kazao je David Hudson, glasnogovornik odjela zaštite potrošača iz EK.

Foto: chanel

Vodeći svjetski brendovi poput Chanela, Hermesa, Diora i Guerlaina čiji je vlasnik grupacija LVMH bit će primorani mijenjati formule i pronaći alternativne komponente koji će zamijeniti originalni miris.

- Svaka je prilagodba izazov, ali oslanjamo se na talent naših nosova koji čuvaju kvalitete i olfaktivni identitet naših parfema dok istovremeno pazimo na nove regulacije i zabrane, kazao je glasnogovornik Chanela.

Osim što će rekomponiranje biti dugotrajno, bit će i poprilično skupo. Javna je rasprava u tijeku, a konačna će odluka biti donesena u srpnju ove godine.

Frederic Malle, osnivač male tvrtke koja proizvodi luksuzne parfeme ljutit je zbog ovih najava.

- Ovo je apsurdno. Ako zabranimo citral iz parfema, jednako tako možemo zabraniti sok od naranče. Ne smijemo zabranjivati prirodu, već učiti kako živjeti u skladu s njom kazao je.

>>6 stvari na koje morate pripaziti pri kupnji i korištenju parfema

>>Kokice iz mikrovalne, sapuni.... Ovo je 10 stvari koje razaraju vaš imunološki sustav

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije