Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijagnoza

"Drunkoreksičari" – mladi koji ne jedu da bi mogli piti i biti mršavi

alkohol
Arhivska fotografija
09.11.2011.
u 16:19

Znanstvenici upozoravaju da neuzimanje hrane uz konzumiranje velikih količina alkohola može biti i fizički i psihički opasno

Nakon anoreksije, ortoreksije i sličnih poremećaja povezanih s prehranom, znanstvenici su otkrili još jedan te ga nazvali – “drunkoreksija”! 

Mladima danas svašta padne na pamet kako bi održali vitku liniju, a među njima su i takozvani “drunkoreksičari”, odnosno oni koji ugrožavaju svoje zdravlje uzimajući manje hrane kako bi mogli popiti više alkohola i pri tome se ne udebljati. 

Ovaj fenomen najpopularniji je među studentima koji su suočeni s pritiskom opijanja a da pri tome ostanu mršavi, prenosi Daily Mail. Znanstvenici objašnjavaju kako do ovoga dolazi kod studenata koji znaju da ih čeka noć opijanja. Žele se uklopiti, ali se ne žele udebljati pa zato preskaču obroke prije velikog opijanja. 

Američki istraživači sa Sveučilišta Missouri otkrili su da 16 posto anketiranih izbjegava hranu kako bi uštedjeli kalorije za opijanje. Studija je otkrila i da ovoj praksi pribjegava čak tri puta više žena nego muškaraca, a žene su priznale da žele ovako izgubiti kilograme i potrošiti što manje novca na alkohol. Profesorica Victoria Osborne kaže da je ova praksa opasna kombinacija koja uzrokuje fizičku i mentalnu štetu te kod žena izaziva velik rizik od alkoholizma. 

– Odvojeno jedno od drugog, oduzimanje mozgu adekvatne prehrane te konzumiranje velikih količina alkohola može biti opasno. Zajedno mogu uzrokovati kratkoročne i dugoročne kognitivne probleme, uključujući teškoće s koncentracijom, učenjem i odlučivanjem – zaključuje Victoria Osborne.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Hrvatski vukodlak
Hrvatski vukodlak
17:46 09.11.2011.

Predapokaliptične derogatorne pojave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije