Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

'Dok sam rađala morala sam na licu imati zaštitnu masku, mislila sam da ću umrijeti'

Zamislite da dok svom snagom tiskate da beba izađe, preko nosa imate nešto što vam smrdi i guši vas, kaže ova mama i dodaje da joj je osjećaj klaustrofobije bio nepodnošljiv
14. svibnja 2021. u 15:30 1 komentara 1667 prikaza
Foto: BBC

Britanka Rosie (39) u prosincu prošle godine rodila je svoje treće dijete, a javno je za BBC ispričala kako je osoblje rodilišta 'zahtijevalo da tijekom cijelog poroda preko lica nosi zaštitnu masku'.

Zbog tog je njihovog inzistiranja - koje je inače protivno službenim zdravstvenim smjernicama za porod - dobila i napadaj panike, zbog straha od povraćanja koji joj se i inače često javlja zbog poremećaja poznatog kao emetofobija.

- Najgore mi je bilo što je maska koju su mi dali imala miris bolnice i bolesti - kaže ona, što ju je dodatno uznemirilo i povećalo joj paniku.

Ipak, priča da su - kad je u jednom trenutku refleksivno masku skinula s lica - svi prisutni 'ljutito povikali da je odmah vrati natrag'. 

- Trpjela sam takve bolove da sam mislila da ću umrijeti - rekla je za BBC, no nije htjela otkriti i u kojoj se bolnici sve događalo.

Barbara iz 'Gospodina Savršenog' pokazala trudnički trbuščić u kupaćem kostimu

1 / 5

- Zamislite da dok svom snagom tiskate da beba izađe iz vas, preko nosa imate nešto što vam smrdi i guši vas - rekla je, a osjećaj klaustrofobije bio joj je, kaže, nepodnošljiv. 

Službene smjernice Britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) kažu da žene u vrijeme poroda ne trebaju na licu imati zaštitnu masku, no osoblje to može tražiti kad sumnja da je rodilja zaražena koronavirusom. Isto tako, nošenje zaštitne maske mogu zatražiti i pri posjetima majke bolnici prije poroda, u trudnoći.

Udruga Pregnant Then Screwed otkrila je da se ipak od početka pandemije nošenje maske pri porodu tražilo u prosjeku od svake pete rodilje, a liječnica s Royal College of Midwives dr. Mary Ross Davie kaže i da se nada da će se nošenje maske za vrijeme poroda od rodilja tražiti samo kad je to 'nužno potrebno'.

- Mislim da neki zdravstveni radnici možda nisu razumjeli da žena dok je u trudovima ne bi trebala poštivati tu mjeru - rekla je dr. Davie za The Sun.

Superbaka (71) provodi 20 sati tjedno u teretani i diže 115 kilograma!

Mmm... Za brzu večeru pred kraj tjedna napravite makarone sa sirom: Recept će oduševiti baš sve Teška priča Žena ostavila dijete susjedi na čuvanje - i potpuno nestala: 'Sama sam ga odgojila' Oltar je zamijenila štangom Bila je pastorica, a onda joj je atmosfera u crkvi postala toksična - pa je postala striptizeta
Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
  • Avatar ..SHEDOW..
    ..SHEDOW..:

    Tu krivim OCA i samo OCA, on je trebao znati za to prije poroda i reč da nema šanse, da će rađe doma rodit, ovo je monstruozna tortura, kao da kuga ili velike boginje vladaju a ne prehlada!