Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Dermatolozi otkrili koje uobičajene navike štete koži lica: ‘Izbjegavajte ih’

Shutterstock
30.09.2022.
u 07:00

Provjerite je li stvar u vašim navikama kojih niste niti svjesni

Svatko od nas ima svoje rituale i navike za njegu kože i tijela, a  često smo uvjereni kako sve što činimo radimo ispravno. No, dogodi li vam se da kožu redovito pilingirate, koristite maske i serume, a ona vam vraća prištićima i iritacijom? Dermatolozi tvrde da je možda stvar upravo u tim vašim navikama kojih možda niste svjesni, a utječu na zdravlje i ljepotu kože lica i tijela, piše Huffpost.

Tri stvari koje morate napraviti da vam make up potraje cijeli dan:

1/8

Pretjerujete s pilingom

Dermatologinja Courtney Rubin tvrdi da mnogi njezini pacijenti pretjeruju s pilinzima i četkama za čišćenje lica. Kaže kako mnogi ljudi misle da su njihove akne i problemi s kožom posljedica toga što je koža prljava, a to nije tako. Prekomjerni piling često pogoršava stvari jer oštećuje kožnu barijeru. Idealno je da napravite piling jednom ili dva puta tjedno jer tada pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, dok pet do sedam puta tjedno nikako nije preporučljivo, i može dovesti do upale, crvenila, peckanja, ljuštenja i izbijanja akni.

Ne čistite svoj mobitel, jastučnicu i kistove za šminku

Dermatologinja Marisa Garshick upozorila je da nečišćenje telefona i jastučnica može akumulirati masnoću, bakterije i ostatke proizvoda za kožu i kosu, što sve može pridonijeti izbijanju akni ili iritaciji kože. Kaže i kako se često dogodi da pacijenti dođu s osipom ili aknama na samo jednoj strani lica, pa se često ispostavi da je to strana lica na kojoj telefoniraju ili strana na kojoj spavaju. Upozorava i na čišćenje kistova za šminkanje jer se među dlačicama kistova krije bezbroj bakterija i drugih mikroba koje, njihovim korištenjem, raznosite na licu, ali i po ostaloj šminki. 

Tuširate se dugo

Možda volite duga i opuštajuća tuširanja, no dermatolozi tvrde da to nije nužno dobro za kožu. Dermatolog Michael Gold objašnjava da voda može uzrokovati pretjeranu suhoću kože, te preporučuje da skratite tuširanje, a kada izađete iz tuša, osušite se tapkanjem ručnika i zatim nanesite hidratantnu kremu.

Koristite proizvode kojima je istekao rok trajanja

Dermatolog tvrdi da ti proizvodi više nisu učinkoviti, a ovisno o aktivnom sastojku, potencijalno bi mogli izazvati iritaciju kože nakon isteka roka trajanja. Ako proizvodi nemaju rok valjanosti, preporučuje da ih mijenjate svake godine. 

Stalno dodirujete lice rukama

 Prijenos mikroba s ruku na kožu može biti prvi korak do iritacije, zato takve radnje nastojte osvijestiti i ponavljati što rjeđe. No, osim ruku, problematična može biti i kosa. Prirodna ulja koja se nalaze u pramenovima kose mogu potaknuti prištiće i druge nepravilnosti, naročito uz njezin rub. Kad ste između pranja, kosu radije podignite u punđu ili zavežite u rep.

Ne koristite zaštitni faktor kada nije ljeto

Dermatologinja Marisa objasnila je da kremu za sunčanje treba nanositi svaki dan, bilo po kiši ili po suncu, pa čak i kad je zima, jer izlaganje kože UV zrakama može dovesti do oštećenja od sunca i raka kože.

Pijete previše kave u danu

 Prema nekim istraživanjima, kofein može utjecati na pojavu akni i pogoršanje već postojećih nepravilnosti. Osim toga, kava može povećati kiselost u tijelu i time potaknuti proizvodnju sebuma, a uz sve je to i diuretik. Preporučuje se da se radije držite jedne do dvije manje šalice kave dnevno, bez mnogo šećera i mlijeka. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije