Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najzdraviji namaz na svijetu

Dok ga jedete vi zapravo liječite tijelo i duh, a od svih recepata za hummus koje imate ovaj je sigurno bolji

Sandra Rončević
29.09.2022.
u 07:00

Na Bliskom istoku jedu ga više od 2000 godina, a otkad ga je zapadna kultura otkrila i objeručke prigrlila postao je jedan od prepoznatljivih simbola mediteranske kuhinje za koju jako dobro znamo da zdravija od nje ne postoji.

Za dobar hummus vrlo je važno imati svježe i kvalitetne sastojke, a pravi znalci kažu da je tajna u sezamu. Posebnost ovog jedinstvenog namaza je u njegovoj punoći okusa, visokim nutritivnim vrijednostima i iznimnoj mazivosti.

Foto: Sandra Rončević

Hummus sa sušenim rajčicama

Sastojci:

250 g kuhanog slanutka

6-7 sušenih rajčica iz ulja

1 režanj češnjaka

½ limuna/za sok

3 žlice maslinova ulja

1 žlica tahini paste

½ žličice kumina u prahu

½ žličice dimljene slatke paprike

prstohvat soli

malo papra

malo vode  (za razrijediti namaz po potrebi)

Za posluživanje:

naan, pogačice, baguette

Priprema:

Slanutak namočite preko noći (oko 12 sati do 16 sati) pa ga ocijedite. Dobro ga isperite prije kuhanja. Stavite ga u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli i prstohvat sode bikarbone te kuhajte na srednje jakoj vatri. Vrijeme potrebno da se slanutak skuha ovisi o tome koliko se dugo prethodno namakao, a kreće se između 40 minuta i 2 sata. Ako koristite konzervirani slanutak, ocijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode.

Ubacite slanutak u blender (ili sjeckalicu, a može se usitniti i štapnim mikserom), dodajte sušene rajčice iz ulja, sok od limuna, sjeckani ili protisnuti češnjak, sol, papar, kumin, dimljenu slatku papriku, tahini pastu i maslinovo ulje pa izblendajte u gustu pastu. Hummus prebacite u zdjelicu ili staklenku, zalijte ga maslinovim uljem i pospite dimljenom paprikom pa ga poslužite uz zagrijani naan, pogačice ili tostirane šnite kruha tipa baguette.

Foto: Sandra Rončević

 

Komentara 2

ST
sttipe
10:04 29.09.2022.

Gmo soja, najzdravija na svitu??? Aj dobro. I škorpionov otrov je najzdraviji na svitu, ako imaš točno određenu bolest, i točan postupak uzimanja i doziranja. Ovo nije zdravo ni u kakvoj situaciji...

ST
Stipan
07:48 29.09.2022.

Bolja je slanina sa češnjakom .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije