Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Depresivna Melissa: Akne su me navele na samoubojstvo

akne-zdr.jpg
import
15.04.2008.
u 14:05

Melissa Hewett pala je u depresiju zbog svojih tinejdžerskih problema s aknama te se počela samoozlijeđivati i svaki mjesec pokušala završiti sa životom. Akne koje su prekrivale veliku većinu njenog tijela dovele su je do osjećaja bezvrijednosti i očaja. Neko vrijem provela je u psihijatrijskoj klinici kako bi izliječila depresiju.

Danas 21-godišnja Melissa probleme s aknama više nema, započela je novi život te se i zaručila. Ipak, osjeća kako su joj akne opljačkale mladost. Svojim primjerom želi pokazati kakav učinak akne mogu imati na život mlade osobe, u najosjetljivijim godinama života.

Problem nije bio samo borba sa stanjem u kojem se našla već je nastupio očaj kada su ljudi oko nje problem akni tretirali kao tinejdžersku fazu. "Imati akne je stravično. Dobila sam ih u ranim godinama kad sam imala 11, 12 godina. Moja leđa, vrat i lice bili su prekriveni točkicama. Leđa su bila najgora tako da sam uvijek nosila duge majce kako bi ih prekrila".

Melissu su u školi zadirkivali zbog izgleda, a ona se počela samoozlijeđivati. Rezala si je kožu. "Morala sam pustiti bol koja se nagomilala. Krivila sam svoju kožu za sve probleme pa sam se i iskaljivala na njoj. Osjećala sam kako nije važno, tko će me uopće ikada pogledati osim da mi se ruga".


Melissa Hewett

Pokušala je sve kao bi očistila svoju koži i riješila se akni, od lijekova "ispod pulta", antidepresiva do prepisanih lijekova poput roaccutanea koji je počela uzimati sa 13 godina starosti. Melissa vjeruje da ju je taj lijek protiv akni u kombinaciji s antidepresivima doveo od osjećaja bijednosti do kliničke depresije.

"Osjećala sam se loše zbog akni, ali uvijek ću vjerovati da su me antidepresivi i roaccutane doveli do prave depresije. Bila sam suicidalna, samoozlijeđivala sam se i ne samo da sam se počela osjećati ružno već sam se mrzila. Osjećala sam se bezvrijedno, da nisam dovoljno dobar čovjek. Ipak, tretman je pomogao mojoj koži, ali sam se počela rezati i pokušala samoubojstvo svaki mjesec. I kada su akne nestale bilo mi je teško zavoljeti samo sebe jer su ožiljci od rezanja još bili tu. Bilo je potrebno nekoliko godina i moj predivni zaručnik da se izvučem iz tog jako mračnog mjesta".

Melissa danas ne uzima lijekove i kaže kako akne treba shvatiti jako ozbiljno. Ovo ljeto sudjeluje u akciji britanske kožne udruge "Walk for Skin" kako bi promovirala očajnu potrebu za istraživanja i financiranja vezana za bolesti kože poput akni i posljedica koje uzrokuju.

(I.Vi)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije