Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Davor Kaić je najbolji barmen Hrvatske

Davor Kaić je najbolji barmen Hrvatske
Foto: Badel 1862
1/3
07.06.2023.
u 09:23

Ovogodišnje natjecanje Badela 1862 u posluživanju pića i pripremi koktela privuklo je više od 500 natjecatelja iz Hrvatske i Makedonije. Prvi puta u natjecanju sudjelovali su i barmeni iz Sjeverne Makedonije.

Sudjelovanje u finalu Badel 1862 Masterclass Cupa pobjedama na regionalnim natjecanjima izborilo je 25 ugostitelja, barmena i konobara, koji su u zagrebačkom klubu Mint još jednom demonstrirali svoje znanje i vještine u posluživanju pića i spremanju koktela, a titulu najboljeg osvojio je Davor Kaić iz Zagreba, koji je mjesto u finalu izborio na regionalnom natjecanju u Rijeci. Drugo mjesto osvojio je Nikola Vrček iz Varaždina, a treće mjesto Vanja Galovski iz Skoplja.

Nakon što je prije dvije godine održano prvo natjecanje u poznavanju i posluživanju pića te pripremi koktela Badel Masterclass Cup, ove je godine ponovljeno u četiri hrvatske regije, ali i u Sjevernoj Makedoniji. Na Badel 1862 Masterclass Cup stiglo je 500 prijava na temelju kojih se u natjecanje kvalificiralo 25 finalista.

Svoje barmensko znanje i sposobnosti natjecatelji su najprije demonstrirali na regionalnim natjecanjima održanim u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Skoplju, a najboljih pet kandidata iz svake regije plasiralo se u finale. Najbolje plasirani nagrađeni su novčanim nagradama i titulama koje donose prestiž u struci, ali su sudjelovanjem u natjecanju profitirali svi natjecatelji. Naime, za sve koji su sudjelovali u natjecanju organizirana je on line edukacija u kojoj je neke od najvećih 'tajni zanata' podijelio Mario Majcen, jedan od vodećih hrvatskih barmena, a svi su natjecatelji dobili i certifikat Badel MasterClass Expert koji će im pomoći u daljnjem građenju profesionalne karijere.

Davor Kaić
Foto: Badel 1862

„Velika mi je čast primiti ovo priznanje za najboljeg barmena Hrvatske. Zahvalan sam organizatoru ovog događanja što je prepoznao važnost barmenske struke i kulture te putem ovog natjecanja motivirao natjecatelje da pokažu svoj maksimum. Kultura barmenstva u Hrvatskoj se tek gradi, a ovakva natjecanja i edukacije su ključne u njenoj promidžbi. Svojim koktelom imena Cleopatra htio sam naglasiti voćne note koje ublažavaju gorčinu Antique Pelinkovca i naglašavaju njegovu aromu“, izjavio je Davor Kaić, pobjednik Badel Masterclass Cupa i barmen prestižnog hotela Monte Mulini u Rovinju.

Svi prijavljeni sudionici imali su priliku pokazati svoje znanje i vještine u poznavanju, pripremi, posluživanju koktela te ostala praktična i teorijska znanja vezana uz vina, jaka alkoholna pića i psihologiju potrošača. U završnom natjecanju finalisti su morali pripremiti vlastiti originalan koktel, pokazati vrhunsku vještinu u posluživanju gostiju te uspješno identificirati pića koristeći njuh. U skladu s dobivenom narudžbom trebalo je demonstrirati znanje i spretnost u pripremanju, točenju i posluživanju različitih vrsta pića te kave.

Poseban značaj regionalnim natjecanjima i finalu donio je žiri sastavljen od vodećih stručnjaka za alkoholna pića i ugostiteljstvo. Kandidate su kroz natjecanje ocjenjivali Mario Majcen, svjetski viceprvak u flairu, Zlatko Orečić, bar manager Esplanade, Mirela Krajnović, glavni tehnolog u Badel 1862, i Ante Žigo, predsjednik udruge barmena Split, a u finalu su im se pridružili i Vesna Jurak, direktorica proizvodnje jakih alkoholnih pića u Badelu 1862 te Franckov profesionalni barista Zoran Trkulja i renomirani barmen Zoran Surla.

Lovro Vučković
Foto: Badel 1862

„Iskustva s prvog Masterclass Cupa bila su izvrsna te smo zbog interesa samih ugostiteljskih djelatnika odlučili nastaviti s organizacijom ovog natjecanja. Velik broj prijava potvrđuje interes i potrebu za ovakvim projektima koji otvaraju priliku za učenje i razmjenu iskustava. Osim što pojedincima koji rade u ugostiteljstvu omogućavaju profesionalni razvoj ovakva natjecanja pridonose podizanju kvalitete naše ukupne ugostiteljske i turističke ponude. Ove smo godine u natjecanje uključili i barmene iz Sjeverne Makedonije, što je prvi korak u širenju i na druge zemlje regije“, istaknuo je Lovro Vučković, direktor marketinga Badela 1862.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije