Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Bolnički tanjur: 800 namirnica na jelovniku KB-a Dubrava

Pacijenti ne znaju da u bolnici imaju pravo na savjet nutricionista
10. lipnja 2015. u 23:30 2 komentara 1405 prikaza
18.09.2013., Zagreb - Prvog dana strajka lijecnika i medicinskog osoblja u Klinickoj bolnici Dubrava zasad nitko nije zakinut za pregled.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Boravak u bolnici, kada do njega već dođe, ne mora nužno značiti i bezukusnu bolničku hranu zbog koje će pacijentima promenada rođaka donositi lončiće s kuhanom hranom od kuće.

Čak 800 namirnica, dvije tisuće normativa i 50 vrsta dijeta svakodnevno se slaže u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, a iza njih stoji tim školovanih nutricionista.

Individualni plan prehrane

– Vrlo mali broj pacijenata zna da samim ulaskom u sustav bolničkog liječenja ima pravo na razgovor i savjete nutricionista koji će u suradnji s liječnicima dogovoriti individualan plan prehrane. Dakako, vezan uz osnovnu dijagnozu i opće zdravstveno stanje pacijenta, što je dijetoterapija, tj sastavni dio liječenja – objašnjava mr. sc. Irena Martinis, voditeljica Odjela prehrane i savjetovališta za prehranu KB-a Dubrava.

Dijetoterapija ne završava odlaskom iz bolnice jer nutricionisti kao dio liječničkog tima preporučuju i rekonvalescentsku prehranu te vrlo često i trajnu promjenu prehrambenih navika.

Prije dvadesetak godina prehranom bolesnika bavili su se kuhari i medicinske sestre, i to uz svoj redoviti posao, pa i ne čudi što se bolnička hrana smatra nejestivom.

– Želimo pokazati tko su stručnjaci koji su odgovorni za edukaciju o prehrani te izradu različitih specijalnih dijeta za bolesnike u hrvatskim bolnicama. Naša je misija raditi na unapređenju prehrane, standarda i normativa te kontinuiranoj edukaciji stručnjaka i opće populacije pa će se od 12. lipnja, u sklopu Dana otvorenih vrata za građanstvo, u KB-u Dubrava nuditi besplatno savjetovanje o prehrani, mjerenje šećera i sastava tijela – kaže mag. Martinis najavljujući skup koji će za vikend okupiti više od stotinu nutricionista i dijetetičara.

Standard prehrane bolesnika u bolnicama propisan je i primjenjuje se na način da se u svim bolnicama na području Republike Hrvatske osigurava 50 dijeta koje se primjenjuju za prehranu bolesnika u bolnicama, no taj broj nije konačan jer se, kaže mr. Martinis, oni prilagođavaju pacijentima. Standardi se mogu primjenjivati i u drugim zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, a podležu Hasapu, sustavu kontrole sigurnosti hrane, a što je najvažnije, ističe mg. Martinis, hrana se prati od polja do stola.

Nužna edukacija

Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, upozorava da su nutricionisti sve zastupljeniji u liječničkim timovima, za razliku od vremena prije desetak i više godina kada im je mjesto bilo isključivo u kuhinji, a postoje i najave da će biti prepoznati u zdravstvenom sustavu jer je njihova uloga puno veća od krojenja programa prehrane.

– Problem s kojim se sreću nutricionisti i dijetetičari jest i taj što se u Hrvatskoj ovim zanimanjem, barem na prvi pogled, bavi svatko. Sveopća poplava nutricionista zabrinjava jer je riječ o ljudima bez formalnog obrazovanja i njihovi savjeti nisu utemeljeni ni stručni. Upravo zato Društvo radi na okupljanju i međunarodnom umrežavanju te edukaciji ove struke – ističe Vranešić Bender.

>>'Moj su lijek i pozitivne misli te putovanja po cijelom svijetu'

 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • okus:

    Bolnicka hrana je zaista cista bljuzga. Ne znam tko tamo kuha? Bare ili profi kuhari? S kojim namirnicama i u kolikoj kolicini raspolazu? Prije 25 god. je trauma SVAKU vecer servirala ujusak. Kuharice su bile TOLKE da su jedva prolazile ... prikaži još! kroz vrata. A jos vece i teze torbe koje su vukle van.

  • Zdravko095:

    Deset puta sam ležao u KB Dubrava (2004-2011) i hrana je izvrsna,što izborom namirnica što okusom.