Naslovnica Kultura Glazba

Završen 11. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae posvećen je promociji i zaštiti orguljaške baštine Sisačke biskupije
10. svibnja 2017. u 17:03 0 komentara 382 prikaza
11. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae
Foto: D. Borovčak
Pogledajte galeriju 1/14

Od 4.-9. svibnja u Petrinji, Martinskoj Vesi, Voloderu, Sisku i Selima održan je 11. Međunarodni orguljaški festival – Ars organi Sisciae. Već 11. godinu zaredom festival privlači brojnu publiku u sakralne prostore u kojima na povijesnim orguljama nastupaju vrhunski domaći i strani glazbenici. Ravnatelj festivala, Edmund Andler-Borić i producentica Valentina Badanjak Pintarić i ove su godine, nakon vrlo uspješnog jubilea, uspjeli kroz šest festivalskih dana, u najboljem svjetlu prezentirati spomenički vrijedne instrumente u izvedbama vrhunskih umjetnika.

Ena Jurišić Komponirala je, a još nije znala ni sve note

Festival je po prvi put otvoren u Petrinji, 4. svibnja, izložbom posvećenom orguljaškoj gradionici Heferer u gradskoj galeriji Krsto Hegedušić. Izložba je autorski rad kustosice Elizabete Wagner i Tomislava Faullenda Heferera. Koncert otvorenja približio je radost muziciranja oboe, soprana i orgulja u izvedbi Antonie Dunjko, Branka Mihanovića i Edmunda Borića Andlera. U voloderskoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog, na kulturološki vrijednim orguljama prof. Mario Penzar pratio je sopranisticu Martinu Klarić. U sisačkoj Bazilici sv. Kvirina gostovala je mađarska orguljašica Ágnes Sztahura s programom dvojice velikana njemačkog i europskog baroka - Buxtehudea i Bacha.

Koncert u Martinskoj Vesi otkrio je originalnu kombinaciju zvuka gitare i orgulja u izvedbi Nine Kobler i Milana Hibšera. U Selima, na najvrjednijim orguljama u ovom dijelu Hrvatske, uživali smo u kontemplativnom muziciranju sopranistice Ane Jembrek i doktorice umjetnosti Ljerke Očić na orguljama. Festival je zaključen u Sisačkoj katedrali s domaćim snagama - Katedralnim zborom Uzvišenja Sv. Križa pod vodstvom Jelene Blašković i u pratnji Roberta Jakice na orguljama.

Unazad par godina, festivalska produkcija realizirala je nekoliko nosača zvuka na kojima je trajno zabilježen zvuk autentičnih baroknih orgulja u Sisku, Žažini, Martinskoj Vesi i Selima. Ove godine je zvučna edicija „Orgulje Sisačke biskupije“ bogatija za još jedan nosač zvuka, snimljen na orguljama u Voloderu. Sve materijale odsvirao je mag. art Edmund Borić Andler, a izdala Croatia Records.

Festival Davorka Begović: Poslušajte zvukove punk gajdi i skejt-kompoziciju Teresa Salgueiro Poznata portugalska pjevačica Teresa Salgueiro: Publika u Hrvatskoj vrlo je entuzijastična, iz vaše zemlje nosim najljepše uspomene Dinko Štimac, operacija Istraživanje Za koncentraciju je bolje slušati Mozarta nego hard rock
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.