Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć umjetnicima

Za nezavisne honorarne umjetnike Ministarstvo kulture izdvojilo 6.715.000 kuna

Nina Obuljen Koržinek
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
04.06.2020.
u 20:43

751 umjetnik koji je udovoljio kriterijima dobiti će 10.000 tj. 5.000 kuna a sredstva će im biti isplaćena pomoću strukovnih udruga čiji su članovi

Ministarstvo kulture osiguralo je potpore za nezavisne profesionalce, umjetnike koji djeluju honorarno kao freelanceri, a koji nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim mjerama Ministarstva kulture i to u iznosu od 6.715.000 kuna. 

Temeljem Javnog poziva za dodjelu namjenskih sredstava umjetničkim strukovnim udrugama na temelju čijih potvrda se ostvaruju porezne olakšice za isplatu jednokratne potpore, strukovne udruge će uplatiti sredstva svojim članovima, nezavisnim profesionalcima u području kulture i umjetnosti, koji su dokazali da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Strukovne udruge će na svojim mrežnim stranicama objaviti imena članova koji su stekli pravo na potporu. 

Ukupno se prijavila 31 umjetnička strukovna udruga na temelju čijih potvrda se ostvaruju porezne olakšice i ovim javnim pozivom odobrena su im namjenska sredstva u ukupnom iznosu od 6.715.000 kuna za isplatu jednokratne potpore za 751 njihovog člana. Iznos više jednokratne potpore je 10.000 kn, a niže 5.000 kn.

Ministarstvo kulture zahvaljuje svim strukovnim udrugama na aktivnom sudjelovanju u procesu definiranja kriterija, informiranja članova te evaluacije pristiglih prijava. Zahvaljujući visokoj razini uspostavljenog dijaloga uz međusobno uvažavanje različitih pozicija, uspješno je u vrlo kratkom vremenu dovršena cjelokupna procedura i osigurane potpore umjetnicima

Ključne riječi

Komentara 6

AB
abokatstir
22:13 04.06.2020.

Previše parazita pod krinkom kulture se šlepa na grbači naroda. Svaka prosječna ulaznica nas košta više od tisuću kuna, a prodaju se za simboliku, brojne ulaznice se poklanjaju samo da se da privid posjećenosti. Teret je imati bliske kulturnjake jerer morate pomagati svojim prisustvom da spasite predstavu, koncert, izložbu

Avatar neugodan
neugodan
22:00 04.06.2020.

Zasto ta banda ne otvori obrte kao svaki jadni poduzetnik i nek zive od svoga rada??? Zasto bi im porezni obveznici bilo sto davali??? Gospoda bi se bavila svojim hobijem a mi da im placamo doprinose?

DU
Deleted user
22:07 04.06.2020.

Realno, to je godišnja plaća s doprinosima za desetak hadezeovih uhljebljenih direktora uprave. Kad se dodaju i troškovi reprezentacije (janjetine i pošipa) i amortizacije (Audija A8) s tom lovom godišnje se namiri nekih 5-6 hadezeovaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije