Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Ministarstvo osiguralo 73 milijuna kuna za spašavanje kulturnjaka

Ministarstvo kulture osiguralo je 73 milijuna kuna za oporavak kulturnog i medijskog sektora pogođenog mjerama protiv pandemije.
29. svibnja 2020. u 12:43 1 komentara 113 prikaza
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Foto: Petar Glebov

Kako bi pomoglo resoru teško pogođenom mjerama protiv pandemije, Ministarstvo kulture osiguralo je 73 milijuna kuna, od čega 48 milijuna otpada na sredstva iz Kriznog fonda za pomoć kulturnom i medijskom sektoru. Ministrica Nina Obuljen Koržinek ističe da je do kraja ožujka isplaćeno i 80 posto programskih sredstava za cijelu godinu, i to u iznosu od 90 milijuna kuna.

kaznena prijava Direktorica Rijeke EPK: "Neću dati ostavku"

– Bili smo među prvim zemljama u Europi koje su otvorile knjižare, muzeje, kazališta... – pohvalila se ministrica te iznijela podatak da su za travanj državnu potporu dobila 722 samostalna umjetnika kojima država plaća doprinose. U međuvremenu je raspisan i natječaj za honorarne umjetnike i slobodne novinare. Jučer je objavljen i natječaj za poduzetništvo u kulturi vrijedan osam milijuna kuna koji će težište imati na prilagodbi kulture novonastalim pandemijskim uvjetima djelovanja. Tri milijuna kuna osigurano je i za dofinanciranje filmova koji se odmah mogu početi snimati. Ministarstvo radi i na programu dodjele državnih potpora poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama kako bi dobili niskokamatne kredite za koje će zasigurno biti zainteresirani organizatori festivala, izdavači, producenti...

– Preliminarne su procjene šteta od potresa u Zagrebu na kulturnim spomenicima i institucijama sedam milijardi kuna. Sada smo u fazi pripreme dokumentacije za Svjetsku banku, ali i za Europski fond solidarnosti. Dio sredstava od održavanja Ministarstvo je prenamijenilo za hitne sanacije nekih institucija na kojima su već počeli radovi – rekla je ministrica ističući da im je glavni cilj vratiti publiku na predstave i koncerte te omogućiti nastavak umjetničkog djelovanja. 

Zagreb: Na Jarunuskom jezeru automobilom se zaletio u stup i poginuo
Vatrogasci režu lim
Teška nesreća na Jarunu: Jedna osoba smrtno stradala
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
  • Avatar CarolKO96
    CarolKO96:

    w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m