Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Više od 2 milijuna kuna potpora za poticanje književnog stvaralaštva

Od 220 autorskih prijava, 168 ih je bilo iz područja književnosti za odrasle, 28 za djecu i mlade te 24 prijevoda. Polugodišnje financiranje zatražilo je 96 autora, tromjesečno 72, a godišnju potporu zatražila su 52 autora
21. siječnja 2021. u 15:01 2 komentara 137 prikaza
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek o postupanju Vlade oko Fonda solidarnosti EU-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je ukupno 2.205.000 kuna za 89 od 220 autorskih projekata prijavljenih na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2021. godini.

Novi val polemika Svojeglave židovske intelektualke Židovi su se odrekli i prozvali je izdajicom

Poziv je bio raspisan od 10. lipnja do 15. rujna 2020. godine, a od ukupno prijavljenih 220, odabrano je 89 autorskih projekata kojima će se dodijeliti potpora za poticanje književnog stvaralaštva u ukupnom iznosu od 2.205.000 kuna, izvijestilo je Minsitarstvo.

Od 220 autorskih prijava, 168 ih je bilo iz područja književnosti za odrasle, 28 za djecu i mlade te 24 prijevoda. Polugodišnje financiranje zatražilo je 96 autora, tromjesečno 72, a godišnju potporu zatražila su 52 autora.

Programe je vrednovalo posebno formirano Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2021. godini u kojemu su bili Dario Grgić, Maša Kolanović, Boris Perić, Olja Savičević Ivančević i Dinko Telećan, a prijave koje su se odnosile na dječju književnost vrednovalo je Stručno povjerenstvo za dječju knjigu u kojemu su bili Dubravka Zima (predsjednica), Ranka Javor i Marijana Hameršak.

Po prijedlogu Povjerenstva, godišnja potpora nije dodijeljena, tromjesečnu potporu od 21 tisuće kuna koristit će 73 autora, a polugodišnju od 42 tisuće kuna 16 autora

Odobrene će se potpore autorima i prevoditeljima isplaćivati u mjesečnim iznosima od 7000 kuna počevši od kraja siječnja 2021. godine, odmah po potpisivanju ugovora o korištenju sredstava Ministarstva.

Povijest čuvenog plesa Linđo je bojno polje, udvaračko kolo, a ako žena poskoči koliko i plesač, slijedi im brak

Među sufinanciranim projektima najveći je broj romana (45), slijede zbirke priča (14), poezija (12), strip (6), eseji (5), dramski tekstovi (4) te tri teksta autobiografskog karaktera (dnevnik, putopis)

Od trinaest sufinanciranih prijevodnih projekata, pet je s engleskoga, dva s poljskoga i po jedan sa starogrčkoga, novogrčkoga, francuskoga, mađarskoga, portugalskoga i španjolskoga.

Od ukupno 28 prijava za pisanje književnih djela namijenjenih djeci i mladima sufinancirano je 6 najvrjednijih projekata.

"Prilikom donošenja odluke o dodjeli potpora, a uzimajući u obzir otežano umjetničko djelovanje te smanjenu mogućnost ostvarivanja prihoda uslijed pandemije, uz udovoljavanje kriterijima književne kvalitete posebna se pažnja posvetila programima samostalnih umjetnika i autora koji su nezaposleni", ističu iz Ministarstva.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • bardonkaldian:

    Ovo je sramotno. O piscima ne bih, no iznimno vrijednih naslova za prevođenje ima na stotine, a vlada sufinacira neke smiješne male stvari. Npr. ostala je neprevedena do kraja biografija Iana Kershawa, kao i 2. i 3. knjiga o povijesti ... prikaži još! religioznih ideja Eliadea. Da ne govorimo o vrsnim djelima povjesnika, psihiloga, filozofa, .... autora kao što su Ernst Nolte, Henry Corbin, Mark Mazower,..

  • matijapoljak:

    Sramotno je prije svega da si je ministrica uzela za pravo da s liste koju je predložilo gornje Povjerenstvo - izbaci jedan dio pisaca koje je vrednovalo i predložilo Povjerenstvo, a zatim sama ubacila jedan dio pisaca koji su "socijalno ... prikaži još! ugroženi ili nezaposleni"!? Najsramotnije je nakon svega da ova čestita tiskovina - o toj skandaloznoj činjenici ovdje uopće nije prozborila jednog jedinog slovca!? A riječ je o skandaloznoj krađi! UŽAS!!!