Naslovnica Kultura

Većina političara dala bi baš sve da o njima netko napiše pjesmu

Večeras u Zagrebu na Human Rights Film Festivalu nastupa umjetnički kolektiv Pussy Riot, a osim prvog nastupa u kinu Tuškanac u 19.30 zbog zanimanja publike dodan je i drugi, u 22.30. Jedne od najpoznatijih svjetskih aktivistica izvest će novu verziju svog performansa “Riot Days”.
03. prosinca 2018. u 15:28 2 komentara 139 prikaza
Pussy riots
Foto: AFP/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na prošlotjednom MAKK-u, Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji koja se 6. put održala u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, sudjelovao sam na panel-diskusiji “Pjesme kao ogledalo stvarnosti” moderatora Gorana Milića. Možda najbolji aktualni i međunarodni primjer kako glazba može biti ogledalo vremena, ruska je pjesma “Kolinda” meni nepoznate Aline Zaharove posvećena, dakako, Kolindi Grabar-Kitarović

Uspjeh u Rusiji

Nije to niti blizu Leta3 i njihove “Angela Merkel sere”. Čak sam i u Dnevniku Nove TV pokušao objasniti značenja i domete ovakve estradne ekstravagancije jer politika je svuda oko nas. Stara je izreka, “ako se ne baviš politikom, politika se bavi tobom”, ali, očito je da se i estrada bavi politikom. 
U najnovijoj ruskoj odi Kolindi Grabar-Kitarović riječ je o autorski nezanimljivoj pjesmi “jeftinospotovskog” usmjerenja, ali ova medijska avantura nije niti bitna prema vrijednosti pjesme ili videospota. Mada bi bilo bolje da je bolja, sasvim suprotno, važna je samo kao portal za “klikanje”, za dokazivanje prisutnosti, to joj je jedina i osnovna funkcija. 
Naime, ako političar nema prepoznatljivost i izravan put do popularnosti, jednako je kao da ga i nema na “tržištu” kod birača. A ako još ima izravan put do inozemstva bez državnih zrakoplova, još bolje za njega, u ovom slučaju nju. 
Nažalost, može političar imati dobre ideje i projekte, ali ako ih ne zna komunicirati javnosti i potencijalnoj “publici”, opet kao da ih nema. Političari su danas popularniji od glazbenika, stalno su u medijima. Kad o nekom političaru snime pjesmu, to je već znak da tu nekog vraga ima, ne nužno i dobrog, ali kad o nekom političaru pjesmu snime u inozemstvu, radi se o važnijem pothvatu i, pretpostavlja se, isplativom medijskom trudu. 
PR Kolinde Grabar-Kitarović daleko je bolji u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Sjetimo se nedavnog napisa u njemačkom Süddeutsche Zeitungu koji ju naziva “bliskom narodu”, sjetimo se tekstova u britanskom tisku kojima su prošlog ljeta kukali zašto oni nemaju nasmiješenu Kolindu, umjesto namrgođene Therese May. Ili snimaka sa Svjetskog nogometnog prvenstva s navijanjem u loži, ili pokislom Kolindom Grabar-Kitarović kako na mokrom terenu grli i pod teškom kišom “grije” sve oko sebe. 
Njezini politički suparnici nakon ovog videospota vjerojatno će reći “kakva predsjednica, takva i pjesma”. Ali ne zaboravimo, većina njih, političara, dala bi baš sve i svašta da o njima netko napiše pjesmu, pa makar i ovakvu. Jer riječ je o praktičnoj reklami koja dolazi izravno do srca “korisnika”. Stoga, sto dvadeset tisuća “klikova” i pregleda za nama nepoznatu rusku pjevačicu, njoj poznatu hrvatsku predsjednicu u velikoj Rusiji na koncu je ipak “vanjskopolitički uspjeh” na estradnom terenu, bizaran, ali jest.  
Doduše, postoje i obrnuti, ozbiljni primjeri kad se pišu pjesme o političarima: primjerice, kad Let3 snimi pjesme o domaćim političarima, od Sanadera, preko Karamarka do Angele Merkel, njihove karijere naglo krenu nizbrdo. I to je ono čega se političari u dodiru s glazbom trebaju bojati, ovo iz Rusije samo je bezbrižna zabava.  
No, ne uvijek. Za razliku od naklonjenosti ruske pjevačice hrvatskoj predsjednici, ruski predsjednik Putin prošao je daleko lošije u srazu s Pussy Riot. Da se Rusi, tj. Ruskinje, u glazbi ne šale i da mogu biti vrlo ozbiljni, pokazuje baš taj primjer. Večeras u Zagrebu na Human Rights Film Festivalu nastupa umjetnički kolektiv Pussy Riot, a osim prvog nastupa u kinu Tuškanac u 19.30 zbog zanimanja publike dodan je i drugi, u 22.30. Jedne od najpoznatijih svjetskih aktivistica izvest će novu verziju svog performansa “Riot Days”.

angela merkel Otkrivanje spomenika Let3: Maknuli su Tita pa ćemo im darovati Merkelicu

Radikalne umjetničke akcije

I opet se možemo vratiti na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, jer su u drugom poluvremenu završne utakmice između Francuske i Hrvatske na teren zamaskirane utrčale upravo pripadnice kolektiva Pussy Riot i prekinule utakmicu. Podsjetimo, Pussy Riot poznate su po radikalnim umjetničkim akcijama poput one kad su u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi snimale videospot za pjesmu “Punk Prayer: Mother of God Drive Putin Away”, nakon čega su tri članice grupe završile u višemjesečnom pritvoru. 
Kao što vidimo i prema zanimanju za njihovo zagrebačko gostovanje, glazba je itekako i politički važna. I kako to obično biva, i Pussy Riot su političkim aktivizmom i provokativnim akcijama nadišle granice kruga umjetničkih performera za manji broj ljudi, postale dio prepoznatljive pop-kulture, te gostuju u popularnim televizijskim serijama poput “Kuće od karata” ili na koncertima pop megazvijezda poput Madonne

Pussy Riot AKTIVIST Član Pussy Riota, žrtva mogućeg trovanja, izašao iz bolnice Zagreb: Umjetnički kolektiv iz Rusije Pussy Riot održao konferenciju za medije UOČI NASTUPA Pussy Riot u Zagrebu: Putin uopće nije toliko omiljen koliko ima jaku propagandu
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • wwwcro:

    Većini političara u Hrvatskoj je mjesto u zatvoru... gamad lopovska...