Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lucky Luke

Usamljeni kauboj koji puca brže od svoje sjene proslavio 75. rođendan

wiki
23.12.2021.
u 12:08

Za veliku obljetnicu, slavni kauboj u Francuskoj je dobio i posebnu kovanicu od 10 eura sa svojim likom.

Lucky Luke slavi 75. rođendan! Na našim prostorima poznat i kao Talični Tom, a na samom početku i kao Srećko Munja, on je slavni kauboj koji puca brže od svoje vlastite sjene, pije velike količine piva, jaše najpametnijeg konja na svijetu, a prati ga najgluplji pas. On pravdi privodi okorjele kriminalce, a najžešći dušmani su mu zloglasna braća Dalton.

Parodija američkih kauboja, pravi stereotip utjerivača pravde s Divljeg zapada čije je lice “posuđeno” od slavnog glumca Garyja Coopera, nastao je iz pera belgijskog crtača Morrisa, odnosno Mauricea de Beverea koji je njegove avanture godinama vlastoručno i crtao i pisao sve dok mu se nije pridružio francuski pisac, otac jednako popularnih “Asterixa i Obelixa” René Goscinny. Njih dvojica su sretno surađivali sve do Goscinnyjeve smrti, a Morris je Taličnog, u suradnji s nizom drugih pisaca, nastavio crtati dok i on, 2001. godine, nije preminuo. Međutim, usamljeni kauboj još uvijek jaše, a sada ga crta francuski umjetnik Hervé Darmenton – Achdé.

Luke se nekoliko puta našao i na meti kritičara i politički korektnih dušobrižnika, prvo zbog cigareta koje vječito drži među zubima, zbog čega je u jednoj verziji nosio i nikotinski flaster, a zatim i zbog pretjeranog karikiranja i stereotipiziranja Američkih Indijanaca, Afroamerikanaca i Meksikanaca koji su se u stripu pojavljivali. Izrugivao se Morris doduše u stripu i brojnim poznatim ličnostima, među kojima su i Celine Dion i Groucho Marx.

No, Lucky Luke danas je jedan od najdugovječnijih, najpoznatijih i najprodavanijih stripova u Europi – preveden je na dvadeset i tri jezika i adaptiran u brojne druge medije – prema njemu snimljen je niz animiranih i igranih filmova, televizijskih serija i napravljeno nekoliko videoigara. Ima i spomenike u nekoliko gradova pa i svoju ulicu u Belgiji. Francuska je pak u čast 75. godišnjice prvog objavljivanja stripa u prosincu 1946. godine, sada izdala i posebnu kovanicu od 10 eura s njegovim likom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije