Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Pogačnik

Umjetnik koji liječi Zemlju i tvrdi kaže da Istri snagu daju Alpe

'POTOCNIK_nnn_kul_260813'
'PhotoByAles@gmail.com'
27.08.2013.
u 13:20

Tijekom kolovoza Pogačnik je obilazio istarska mjesta na kojima je proveo istraživanje za tzv. litopunkturu, odnosno akupunkturu Zemlje. Dosad je u mnogim zemljama diljem svijeta izveo tu svoju metodu svojevrsnog liječenja krajolika

Pod geslom "umjetnost življenja - život umjetnosti", jedan od najznačajnijih slovenskih suvremenih umjetnika Marko Pogačnik razvio je specifičan način života koji je neraskidiv s njegovim umjetničkim djelovanjem.

Istra kao stablo

Nekada pripadnik kultne avangardne grupe OHO, danas poznat kao autor slovenskog grba i zastave, zaokupljen je konceptima koji prelaze poznate granice umjetnosti i zalaze u područja kao što su ekologija, ali i sve ono što neki smatraju alternativom. Tijekom kolovoza Pogačnik je u sklopu projekta "Umjetnik na odmoru" u Poreču obilazio istarska mjesta na kojima je proveo istraživanje za tzv. litopunkturu, odnosno akupunkturu Zemlje. Pogačnik je dosad u mnogim zemljama diljem svijeta izveo tu svoju metodu svojevrsnog liječenja krajolika koja podrazumijeva postavljanje kamenih skulptura sa sustavom isklesanih kozmograma na određena mjesta radi njihove obnove.

"Koristeći se geografskim kartama išao sam identificirati mjesta koja su duhovni i energetski organizam Istre", kaže Pogačnik. Pazin, Beram, rt Kamenjak, Dajla, Dvigrad neke su od ključnih točaka tog organizma. Snagu Istri daju Triglav i Alpe, a kulturna komponenta dolazi od Venecije", smatra umjetnik koji Istru vidi naopačke, kao stablo, s rtom Kamenjak na vrhu i korijenjem u planinama. Na svim tim mjestima Pogačnik je, kako objašnjava, tražio potencijale koji, ako se aktiviraju i osvijeste, čine neki prostor snažnim.

"Osjećam se suodgovornim kao čovjek i pokušavam izbalansirati stvari", objašnjava nadalje svoja nastojanja da iz umjetničke perspektive "regenerira Zemlju".

Umjetnost i svakodnevica

Radi to već godinama metodama u kojima umjetnost želi povezati sa svakodnevnim životom. "Svako umjetničko djelovanje ima više nivoa, pa tako, na primjer, i ovaj moj projekt u Istri. Nakon OHO-a i života u zajednici, početkom 80-ih bio sam inspiriran akupunkturom, ekologijom, zaokupljalo me pitanje kako percipirati nevidljive dimenzije prirode koje su nužne za život. Umjetnost ima kapacitete da uđe u područja gdje je znanost sama sebi zatvorila put, a umjetnik je slobodan da ide gdje ga inspiracija vodi. Ja se tako ponašam", kaže.

Suvremeni slovenski umjetnik javnosti je najpoznatiji kao autor slovenskog grba i zastave, ali i po ekološkim idejama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije