Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Zagrebu nastupaju mladi violončelisti iz cijelog svijeta, a prvi put je uključena i publika koja bira najbolju izvedbu

Koncert "In memoriam Michael Flaksman"
Foto: Damil Kalogjera
1/7
06.02.2020.
u 10:18

Zagreb je u ovom trenutku svjetski violončelistički centar. Naime, u Hrvatskom glazbenom zavodu održava se Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro.

Po prvi put natjecanje za Juniore i Seniore održava se u istom razdoblju. Od 25. siječnja do 1. veljače održano je natjecanje za Juniore, dok od 1. do 7. veljače traje natjecanje za Seniore. 

U natjecanju za Juniore predstavio se do sada najveći broj natjecatelja iz cijelog svijeta, njih 140 u šest natjecateljskih kategorija (od 9 do 20 godina starosti) čije je nastupe ocjenjivao žiri u sastavu Hannah Suhyoung Eichberg (Koreja / Njemačka), Alexander Gebert (Finska / Njemačka), Mihaela Čuljak (Hrvatska), Milan Hudnik (Slovenija) i Fanny Nemeth Weiss (Mađarska). U subotu, 1. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu održan je koncert nagrađenih violončelista prema odluci žirija iz svih šest natjecateljskih kategorija. 

Foto: Damil Kalogjera

Navečer je održan koncert u sjećanje na nedavno preminulog violončelista Michaela Flaksmana, studenta Antonija Janigra. Uz Zagrebačke soliste nastupio je pobjednik 11. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro Junior, Izak Hudnik, a članovi žirija Enrico Dindo, Monika Leskovar i Suzana Stefanović izveli su Requiem za tri violončela i klavir Davida Poppera. 

Koncertom "In memoriam Michael Flaksman" službeno je započelo 7. izdanje natjecanja Antonio Janigro. Nakon što je u predselekciji ocjenjivački sud u sastavu Tomas Burić, Gal Faganel i Nikola Ružević među 103 prijavljena kandidata iz cijeloga svijeta odabrao 28 polufinalista koji su došli u Zagreb, i u protekla tri dana u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavili zaista zahtjevan program odabrani su najbolji.

Ocjenjivački sud u sastavu Laurance Lesser (SAD — predsjednik), Enrico Dindo (Italija), Monika Leskovar, Jens Peter Maintz (Njemačka) i Suzana Stefanović (Španjolska) odabrali su sedmero finalista koji će nastupiti u četvrtak i petak uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Marka Magdalenića.

Foto: Damil Kalogjera

Pozivamo da nam se pridružite na dva koncerta finala 7. Međunarodnog natjecanja Antonio Janigro i uživate u vrhunskim izvedbama najboljih mladih glazbenika!

U natjecanje je ovom prilikom uključena i publika koja svojim glasovima odlučuje o najboljoj izvedbi djela hrvatskog skladatelja Thomasa Buricha, Some like to show it off. Nagrada je kutija za violončelo tvrtke Accord Case iz Pule. 

Poslušajte izvedbe svih 26 polufinalista i svojim glasom odlučite tko će dobiti ovu vrijednu nagradu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije