Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Tradicionalni Sevdah u Lisinskom nakon godine pauze ponovo će biti pred zagrebačkom publikom: „Trebamo više ovakvih projekata za očuvanje kulture“

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon jedne godine pauze zbog epidemije COVID 19, održat će se tradicionalni „Sevdah u Lisinskom“ i ovo će biti njegovo 16.izdanje.
09. studenoga 2021. u 16:48 128 prikaza
Sevdah u Lisinskom
Pogledajte galeriju 1/3

Publika i obožavatelji sevdaha, kao i ranijih godina, moći će uživati u „evergreenima“ sevdaha kao što su: Žute dunje, Tebi majko, Misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, Vino piju age Sarajlije i mnoge druge.  

U interpretaciji eminentnih izvođača sevdaha i sevdalinke, glavni grad osjetit će svu ljepotu bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pjesama u izvedbi neponovljivih Nedžada Salkovića i Hanke Paldum, a na pozornici kultne dvorane s njima će se pojaviti Esad Kovačević, Alma Subašić, Ibro Bublin, Azra Husarkić, Ivan Jelić, Izeta Milišić uz posebne goste Dženane Huseingać i Dženane Šehanović.

Kroz sve ove godine u projektu "Sevdah u Lisinskom" pjevale su zvijezde poput Halida Bešlića, Harija Mata Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića, Biljane Krstić...

Sevdah u Lisinskom | Autor :

Za one koji nisu imali prilike čuti ovakvu vrstu muzike, sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstveni glazbeni izričaj u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti svojom dugom i bogatom tradicijom. Samom svojom strukturom i načinom izvođenja, sevdalinke su kompleksne pjesme prepune emocija, a sama riječ potječe od arapske riječi „sawda“ što znači „crna žuč“, dok u bosanskom jeziku pojam „sevdah“ dobio značenje češnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada.

Tokom svih ovih godina radio sam na mnogim projektima gdje sam dovodio svjetske zvijezde kao što su Sting, Gypsy Kings i organizirao 2Cellos u regiji, ali „Sevdah u Lisinskom“ je s moje strane gledišta posebna manifestacija jer kao dijete grada Zenice, sevdalinka posebno leži u srcima svih onih koji su iz Bosne i Hercegovine.

Ovim projektom koji traje već kroz svoje 16.izdanje sam jako ponosan jer ustvari pazimo na očuvanje svih kulturnih blagodati koje smo naslijedili od svojih predaka. Zaista je divan osjećaj kada imate nešto kao što je ovakva manifestacija da vas podsjeti odakle potječu vaši korijeni, ali i kada druge osobe poštuju i cijene ovu vrstu glazbe.

Sevdah u Lisinskom | Autor :

Osim ovog projekta, sredinom prosinca započet ćemo novi projekt pod nazivom „Ima neka tajna veza – Made in Sarajevo“ za koji smatram kako može biti velika manifestacija kao i „Sevdah u Lisinskom“, a radi se o događaju gdje će se izvoditi legendarni hitovi sarajevskih grupa.

U planu imamo još dosta projekata, jer se ne bismo željeli zaustaviti na Bosni i Hercegovini zato jer Hrvatska ima divnih pjesama iz različitih žanrova koje trebamo oživjeti jer čuvanjem kulturne baštine možemo se međusobno bolje upoznati, ali i više cijeniti. 

Mars Incorporated
Za bolje sutra
Ova tvrtka se aktivno bori za održivost i ravnopravnost spolova: „Ne možemo čekati desetljećima da bismo vidjeli napredak“
Hrvatski Telekom
VODEĆA MREŽA
Znate li koja je vodeća mreža u Hrvatskoj?