Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Srbija uvjetuje povrat otuđenih kulturnih dobara SPC-a u Hrvatskoj

Vukosavljević smatra kako povrat kulturnih dobara nema nikakve veze s poglavljem 26 u pregovaračkim procesu Srbije
03. rujna 2017. u 15:38 69 komentara 6602 prikaza
Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Srbijanski ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević izjavio je u nedjelju da će kulturna dobra iz srpskih pravoslavnih crkava i manastira iz Hrvatske otuđena za vrijeme Domovinskog rata, koja Hrvatska potražuje od Srbije, biti vraćena kad međudržavno mješovito povjerenstvo na terenu utvrdi da za to postoje uvjeti. 

Mario Hvala Kakva frizura Cijeli svijet se čudi što si je to ovaj Srbin 'tetovirao' na glavi

"Ako na terenu postoje uvjeti za njihov povrat i to zajednički potvrdi međudržavno mješovito srpsko-hrvatsko povjerenstvo, tada se traži odobrenje od vlasnika (Srpske pravoslavne crkve) i započinje procedura povrata", rekao je ministar Vukosavljević u intervjuu za beogradsku Politiku.

Vukosavljević smatra kako povrat kulturnih dobara nema nikakve veze s poglavljem 26 u pregovaračkim procesu Srbije za članstvo u EU, te da su to pitanja za koja postoji uspostavljen bilateralni mehanizam koji funkcionira.

Hrvatska od Srbije potražuje kulturna dobra iz srpskih pravoslavnih manastira i crkava u Hrvatskoj, ali obnova srpskog kulturnog blaga u Hrvatskoj ide sporo i ovisno o tog tempu realizira se i povrat, objasnio je Vukosavljević, naglasivši kako se u ministarstvu na čijem je čelu "s razumnim optimizmom gleda na nastavak procesa povraćati kulturnog blaga i suradnju s hrvatskom stranom o tom pitanju".

Najveći dio kulturnih dobara iz pravoslavnih manastira i crkava s teritorija Hrvatske koja Zagreb službeno potražuje, čine riznica manastira Krka ili potječu s teritorija Dalmatinske eparhije, te  eparhija Pakračko-slavonske i Osječko-poljske i baranjske.

Riječ je, kako je rekao ministar, najvećim dijelom o ikonama, knjigama, te brojnim bogoslužnim predmetima čiji je vlasnik Srpska pravoslavna crkva.

"Svi drugi predmeti koji su pripadali zbirkama muzeja, ili drugim javnim kolekcijama, vraćeni su u periodu od 2001. do 2015.", ustvrdio je Vukosavljeć, pobrojivši materijal iz gradskog muzeja u Vukovaru, arheološki materijal iz Vučedola, fond iz Galerije umjetnosti i Zbirke Bauer koji čine ukupno oko 20.000 predmeta.

On dodaje da su vraćeni i dijelovi ikonostasa iz Dalja, Bobote, Krke, kao i sav materijal iz manastira Krupe, jer su tamo ostvareni odgovarajući uvjeti zaštite, a uz prethodnu suglasnost Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Srbijanski ministar kulture ukazao je da se trenutno rješava problem pitanja riznice manastira Krka, što je jedan od preduvjeta za povrat kulturnih dobara. 

"Zadovoljni smo obnovom vladičinog dvora u Pakracu zajedno sa Sabornom crkvom Sv. Trojice, kao i s ponovnim oživljavanjem manastira SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, poput Orahovice, Pakre, Svete Ane i drugih", rekao je Vukosavljević.

Predrag Matić Milan Ivkošić Fred Matić napušta Hrvatsku 
no nitko ga neće zaustavljati Ante Ramljak Agrokor Ramljak: Nije me iznenadila odluka suda u Srbiji Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović Beogradski tisak: Vučić do kraja godine u službenom posjetu Zagrebu
Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • aristip:

    Kakva prijevara !! Što je s imovinom koja je pokradena i odvežena iz Belja, Borova i drugih poduzeća s teritorija koje je okupirala Srbija, što je s pokradenom naftom iz Đeletovaca, posječenim tisućama ako ne i milijunima m3 slavonskog hrasta ... prikaži još!a koji su posječeni i odveženi u Srbiju, što je s privatnom imovinom građana koju su pokrali rezervisti JNA, arknovci, šešeljevci i druge paravojne jedinice !???

  • Pikacu:

    Neka nam vrate sve u srbiji... neka nam uplate 30 milijardi dolara odstete.... neka nam vrate nekretnine dobara i kulturna dobara.... neka otvore svoje knjige zla dokumenata....pa mozda pregovaramo

  • kajinx:

    Ovo je dobro počelo! Sada Hrvatska treba tražiti svu imovinu ukradenu i odvezenu u srbiju. Toliko toga su ukrali da će proces vraćanja trajati godinama.