Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova predstava

Splitske "Prve dame" poručuju: "Život je sra**e"

22.11.2021.
u 10:21

U Gradskom kazalištu mladih Split Bojan Brajčić režirao “Prve dame”, predstavu premijerno izvedenu u Noći kazališta.

Gradsko kazalište mladih Split napravilo je velik iskorak hrabro postavivši na scenu komad “Prve dame” austrijskog dramatičara Wernera Schwaba u režiji Bojana Brajčića. Premijera je održana u “Noći kazališta” u Teatrinu na Prokurativama.

Brajčić je posegnuo za tekstom kontroverznog autora koji se mlad ubio alkoholom.

– Kad je Schwab napisao “Prve dame”, “Predsjednice” ili “Svete majke”, cilj mu je bio preko tri arhetipa s dna društvene ljestvice secirati malignosti potrošačkog kapitalizma. Pritom je ponudio tri različita naslova znajući da će se ljubitelji postdramskog teatra poželjeti baviti sociološkim, političkim i teološkim aspektom zasebno. Mislim da se zbog Schwabova intenzivnog političkog predznaka komad prečesto čitao na jednoj razini i najčešće je ona najosjetljivija, socijalna problematika ostajala netaknuta – kazao je Brajčić.

– Cilj se nametnuo sam: našim damama pružiti priliku da priznaju što ih muči umjesto da krivca traže u državnom aparatu, korporacijskim zavjerama ili religijskim pitanjima – objašnjava Brajčić.

U njegovu uratku četiri dame (Ernu, Gretu i dvije Maridl) izrazito srčano tumače Nada Kovačević, Ana Gruica Uglešić, Vanda Boban Jurišić i Mia Vladović. Uz najminimalniju scenografiju, glume, pjevaju i plešu na glazbu koju je odabrao Brajčić. Usamljene malograđanke žude za ljubavlju. Željne su svega, njihovi životi su promašeni. Ernina kći je od nje pobjegla u Australiju, očuh je seksualno zlostavljao. Erna bjesomučno traži muškarca. Greta bolesno voli sina jedinca koji se “boji snošaja”, a najstvarnija je Meridl, čistačica. U Dalmaciji bi je zvali “klozet frau”. Nenadmašna je u odčepljivanju WC školjki u kojima ponekad pronađe mesni narezak, francuski parfem.

U predstavi je jasan odnos prema Crkvi i temeljna poruka “Život je sra...!” Iako je Brajčić mogao detaljnije razraditi karaktere, njegove “Prve dame” su uspješne. Glumice su “dale su sve od sebe” guštajući u igri. Najvrednija je njihova iskrenost, energija, volja, nepatvorenost. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije