Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Splitske "Prve dame" poručuju: "Život je sra**e"

U Gradskom kazalištu mladih Split Bojan Brajčić režirao “Prve dame”, predstavu premijerno izvedenu u Noći kazališta.
22. studenoga 2021. u 10:21 0 komentara 227 prikaza

Gradsko kazalište mladih Split napravilo je velik iskorak hrabro postavivši na scenu komad “Prve dame” austrijskog dramatičara Wernera Schwaba u režiji Bojana Brajčića. Premijera je održana u “Noći kazališta” u Teatrinu na Prokurativama.

"mala čuda" Nimalo monotona monodrama koja staje u obranu umjetnosti

Brajčić je posegnuo za tekstom kontroverznog autora koji se mlad ubio alkoholom.

– Kad je Schwab napisao “Prve dame”, “Predsjednice” ili “Svete majke”, cilj mu je bio preko tri arhetipa s dna društvene ljestvice secirati malignosti potrošačkog kapitalizma. Pritom je ponudio tri različita naslova znajući da će se ljubitelji postdramskog teatra poželjeti baviti sociološkim, političkim i teološkim aspektom zasebno. Mislim da se zbog Schwabova intenzivnog političkog predznaka komad prečesto čitao na jednoj razini i najčešće je ona najosjetljivija, socijalna problematika ostajala netaknuta – kazao je Brajčić.

– Cilj se nametnuo sam: našim damama pružiti priliku da priznaju što ih muči umjesto da krivca traže u državnom aparatu, korporacijskim zavjerama ili religijskim pitanjima – objašnjava Brajčić.

U njegovu uratku četiri dame (Ernu, Gretu i dvije Maridl) izrazito srčano tumače Nada Kovačević, Ana Gruica Uglešić, Vanda Boban Jurišić i Mia Vladović. Uz najminimalniju scenografiju, glume, pjevaju i plešu na glazbu koju je odabrao Brajčić. Usamljene malograđanke žude za ljubavlju. Željne su svega, njihovi životi su promašeni. Ernina kći je od nje pobjegla u Australiju, očuh je seksualno zlostavljao. Erna bjesomučno traži muškarca. Greta bolesno voli sina jedinca koji se “boji snošaja”, a najstvarnija je Meridl, čistačica. U Dalmaciji bi je zvali “klozet frau”. Nenadmašna je u odčepljivanju WC školjki u kojima ponekad pronađe mesni narezak, francuski parfem.

U predstavi je jasan odnos prema Crkvi i temeljna poruka “Život je sra...!” Iako je Brajčić mogao detaljnije razraditi karaktere, njegove “Prve dame” su uspješne. Glumice su “dale su sve od sebe” guštajući u igri. Najvrednija je njihova iskrenost, energija, volja, nepatvorenost. 

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.