Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. izdanje

Sjećanje na obitelj Zrinski uz baroknu vjersku, suvremenu i jazz glazbu

Velika Mlaka: Valentina Badanjak Pintarić, organizatorica Festivala drvenih kapelica sv. Barbara
Zeljko Hladika/PIXSELL
30.05.2023.
u 13:14

Počeo 9. Zrin Fest, obići će sedam gradova u tri županije: Zrin, Gornji Viduševac, Čakovec, Petrinja, Brod na Kupi, Dubovec i Ozalj

 U povijesnom Zrinu, sjedištu obitelji Zrinski, u nedjelju je održan prvi koncert 9. Zrin Festa, koji će na području tri županije trajati do 8. lipnja. Riječ je festivalu barokne vjerske glazbe, ali i suvremene i jazz glazbe, kojom se oživljavaju sjećanja na obitelj Zrinski. Organizator te velike glazbene priredbe je Hrvatska udruga Ars organi Siscia, a pokrovitelj Sisačko-moslavačka županija.

Nakon Zrina, koncerti će se još održati u Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Petrinji, Brodu na Kupi, Dubovcu i Ozlju. Kako je najavila predsjednica HUAOS-a i glavna organizatorica festivala, Valentina Badanjak Pintarić, Zrin festival je posvećen ljubiteljima glazbe, ali i svima željnim avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute prirode između rijeka Une, Mure i Kupe. 

Na prvom koncertu u zrinskoj crkvi Našašća sv. Križa, koji je bio posvećen Blaženoj Djevici Mariji, nastupili su sopranistica Marta Lončar, Igor Paro na lutnji i teorbi te Mauro Colantonio na violi. Festival se u ponedjeljak nastavlja u župnoj crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, gdje će nastupiti Zagrebački puhački trio, a zatim, 30. svibnja na Dan državnosti u crkvi Sv Nikole u Čakovcu, gdje će nastupiti sopranistica Josipa Lončar, Dario Teskera i Krešimir Fabijanić na trubljama i orguljaš Alen Kopunović Legetin, kojem je povjereno i umjetničko vodstvo.

U petrinjskoj Župnoj crkvi sv. Lovre 1. lipnja svirat će Dunja Bontek na violini, Marija Andrejaš na violi, Monika Leskovar na violončelu te Martina Filjak na klaviru. U Kašteli Zrinski u Brodu na Kupi 1. lipnja će se održati multimedijalne edukativna radionica u suradnji s Prirodoslovnim muzejom iz Rijeke pod nazivom Blagovanje na Belici. U Starom gradu Dubovac u Karlovcu 4. će lipnja nastupit Bruno Mičetić trio, a festival završava 8. lipnja u Starom gradu Ozlju uz nastup Hrvatskoga baroknog ansambla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije