Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezavisni hrvatski sindikati

Sindikalci HNK Zagreb dobili opomene pred otkaz: "To je odmazda"

Marin Tironi/Pixsell
14.04.2021.
u 10:32

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pozvao je u utorak intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravku Vrgoč da povuče upozorenja pred otkaz upućena sindikalnim povjerenicima HNK-a Zagreb zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv Uprave.

U pismu intendantici Sever takav njezin postupak ocjenjuje neprihvatljivim te ističe kako je bila riječ o legitimnom prosvjedu koji je Sindikat organizirao u skladu s hrvatskim i međunarodnim propisima, a na kojemu su sindikalni povjerenici HNK-a u Zagrebu sudjelovali u ime članova svojih sindikata.

Tom prilikom upućeni su prigovori i kritike na vođenje i upravljanje HNK-om, na odnos prema zaposlenicima pa i tijekom pandemije bolesti covid-19, dodaje Sever.

Za te javno izgovorene riječi i sindikalno djelovanje Vrgoč im je "udijelila" upozorenja pred otkaz, napominje. Smatra "strašnim i neprihvatljivim" da se takav postupak nadređenih dogodi u Hrvatskoj, koja je dio Europske unije, ratificirala je temeljne konvencije MOR-a, Europsku socijalnu povelju, ima važeći Zakon o radu, Gospodarsko-socijalno vijeće, važeći Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i važeći kolektivni ugovor za HNK.

To što se "u Hrvatskoj, u javnoj ustanovi čije je vodstvo pod izravnom odgovornosti Grada Zagreba i Vlade RH, otkazom prijeti sindikalnim povjerenicima zbog izvršavanja njihove sindikalne obveze, njihove javno izgovorene riječi i kritike koju su javno izgovorili" ocjenjuje kao "kažnjavanje" čija je svrha "zapravo odmazda i 'tjeranje straha u kosti".

Tim svojim postupkom Vrgoč je, smatra Sever, prekršila temeljne konvencije MOR-a (br. 87 o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje i br. 98 o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje), kao i Konvenciju br. 135 o zaštiti predstavnika radnika u poduzeću i pogodnostima koje bi im trebalo osigurati.

Upozorava kako je prekršila i Povelju EU o temeljnim pravima koja u članku 12. jamči slobodu okupljanja i udruživanja, a koja je obvezujući akt svim državama članicama; Europsku socijalnu povelju vezano za pravo i slobodu organiziranja, te članke 60. i 61. Ustava RH, kao i članak 186. hrvatskoga Zakona o radu.

Nadalje, ocjenjuje to udarom "na pravo i slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja, na pravo i slobodu govora i javno izražavanje stavova organizacije", ali i udarom "na demokraciju i temeljne vrijednosti suvremenog svijeta, Europe i Hrvatske".

"To je čin odmazde i zastrašivanja, ne samo prema organizatorima, sudionicima i podupirateljima tog javnog prosvjeda, nego i onima koji bi ubuduće napravili iii pokušali napraviti nešto slično. A to je jednostavno nedopustivo", ističe. Smatra kako je time nanijeta šteta ne samo upozorenim sindikalnim povjerenicima, već i Sindikatu, HNK-u Zagreb, ministrici kulture i medija, Vladi RH, Gradu Zagrebu, te ugledu zemlje.

Napominje kako Nezavisni hrvatski sindikati očekuju da će Vrgoč prepoznati svoju pogrešku i povući upozorenja. "U protivnom, bit ćemo prisiljeni o Vašim postupcima izvijestiti ne samo hrvatski nego i međunarodni sindikalni pokret, a nećemo zaobići ni neke druge važne i primjerene adrese", poručuje Sever.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč ustvrdila je u utorak kako se Upravi toga kazališta neosnovano imputira nepridržavanje zakonskih odredbi te pozvala predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa na dijalog o tome.

U odgovoru na dopis predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, a nakon opomena pred otkaz sindikalnim povjerenicima HNK-a Zagreb zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv Uprave toga kazališta održanog 26. ožujka, Vrgoč ističe kako ne stoje tvrdnje da ona ne prihvaća dijalog sa sindikatom, a upozorava i na pogrešno tumačenje razloga zbog kojih su zaposlenicima upućena upozorenja pred otkaz.

"Primila sam Vaš dopis i zatečena sam njegovim sadržajem, osobito kvalifikacijom da ne prihvaćam kritiku i prigovore na svoj rad te da sindikat ne doživljavam kao socijalnog partnera i ravnopravnog sugovornika. Upravo obrnuto, za cijelo vrijeme svoga rada u HNK Zagreb nastojim zajedno s upravom poboljšati uvjete rada zaposlenika uz izniman angažman oko sindikalnih pitanja", ističe Vrgoč.

"I sami tvrdite da je HNK hram kulture s izuzetno velikim ugledom u zemlji i inozemstvu te ste stoga svjesni da je taj ugled stečen zajedničkim radom u suradnji uprave, umjetnika i svih zaposlenika", dodaje.

Napominje kako uprava HNK-a Zagreb niti u jednom trenutku ne dovodi u pitanje demokratsko pravo na organiziranje prosvjeda i štrajka, te naglašava da upozorenja nisu upućena zbog organiziranja prosvjeda, kako se to u Severovu pismu "krivo tumači".

"Iznenađuje nas sadržaj istupa, zbog kojih smo i reagirali upozorenjem. Govornici su redom komentirali programsku i repertoarnu politiku kazališta, a iz mnogih iskaza za vrijeme skupa razvidno je da sindikalni povjerenici ne samo da su vrijeđali i omalovažavali upravu, nego su joj izravno prijetili", pojašnjava Vrgoč.

Razlog upozorenja upućena radnicima isključivo su, navodi, "nedolično i uvredljivo ponašanje, kojim je narušen ugled Kazališta". To ponašanje, dodaje, "predstavlja osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa zbog kojih Kazalište ima pravo bez prethodne opomene izvanredno otkazati ugovor o radu sukladno cl. 91 st. 1. točke. 16. i 17. Pravilnika o radu".

Netočnim ocjenjuje i navode da bi ovakvim postupanjem bile povrijeđene odredbe bilo kojeg pravnog akta koji se nabraja u Severovu očitovanju, a posebice čl. 186 Zakona o radu.

"Pravo je uprave da organizira rad i uvjete rada te je nelogično očekivati da se radnici ne trebaju držati Zakona o radu, Pravilnika o radu te Kolektivnog ugovora, dok se s druge strane upravi neosnovano imputira nepridržavanje zakonskih odredbi", smatra Vrgoč.

U svrhu poticanja dijaloga, pozvala je Severa na sastanak o toj temi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije