Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Prvoj ženi koja je na filmu odglumila orgazam dugujemo izum mobitela

Izložba "Lady Bluetooth, Hedy Lamarr", koja dokumentira život i rad austrijsko-američke glumice i izumiteljice, koju su smatrali najljepšom ženom na svijetu, otvara se u utorak navečer u Židovskom muzeju (Jüdisches Museum Wien) u Beču.
27. studenoga 2019. u 13:50 1 komentara 156 prikaza
Foto: Screenshot

"Izložba predstavlja različite aspekte života i rada glumice i inovatorice Hedy Lamarr, koja je bila filmska zvijezda i znanstvena inovatorica na području bežičnih komunikacija", rekla je na konferenciji za novinare u bečkom Židovskom muzeju njegova direktorica Danielle Spera.

Grupa Zemlja U hrvatsku umjetnost uveli su kurtizane i pijance, bili su lijevi kulturni nacionalisti, progonila ih je policija

Hollywoodska diva, dodala je, slavljena je kao najljepša žena na svijetu, ali povijest je pisala i svojim doprinosom za tehnički napredak. 

"Izložba je napeto putovanje kroz život i rad Hedy Lamarr", ocijenila je kustosica Andrea Winklbauer. Dodala je da izložba obuhvaća tristotinjak izložaka: fotografije, pisma, plakate i osobne predmete. Njezin rad na filmu dokumentiran je video zapisima koji se prikazuju na jedanaest monitora, a publika, uz ostalo, može pogledati isječke iz filmova "Alžir", "Samson i Dalila", "Moj omiljeni špijun" te kontroverznog filma "Ekstaza" iz 1933. u kojemu je njezinog supruga glumio Zvonimir Rogoz. Film je zbog nekih slobodnih i erotskih scena izazvao skandal, više zbog izraza njezina lica dok je glumila orgazam nego zbog snimki kako gola trči šumom.

upitni motivi Netflix je kupio svoje prvo kino, što to znači za budućnost filma?

"Filmom 'Ekstaza' prekinula je tabu međunarodne filmske industrije prvim prizorima gole djevojke i prikaza ženskog orgazma", rekla je kustosica izložbe Andrea Winklbauer.

Suprug Hedy Lamarr, Fritz Mandl, bogati industrijalac i trgovac oružjem blizak fašistima zabranio joj je snimati nove filmove. Godine 1937. pobjegla je od njega u SAD, primijetivši jačanje fašizma u Austriji. Veliki holivudski filmski producent Louis B. Mayer otkriva njezi ljepotu i nudi joj ugovor za MGM, a na njegov prijedlog mijenja ime Hedwig Eva Maria Kiesler u Hedy Lamarr. Najveći komercijalni uspjeh postigla je ulogom u filmu "Samson i Dalila".

Originali? Kako je Hrvat dobio dva Picassa od mađarskog Židova iz Sombora?

Hedy Lamarr bila je otvorena protivnica fašističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, a 1942. prijavila je patent pod nazivom "sistem za tajnu komunikaciju"  upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama, koji je razvila s kompozitorom Georgeom Antheilom dok je bila na vrhuncu glumačke slave. Iako američka mornarica izum nije iskoristila, ta se tehnologija i danas koristi za mobilne telefone i za upravljanje frekvencijama.

Premda za života nije dobila zaradu i zahvalu za svoj izum, smatraju je velikom inovatoricom pa se međunarodni dan izumitelja slavi 9. studenoga, na njezin rođendan.

Roman Polanski Nove žrtve redatelja: Tukao nas je i silovao, a bile smo klinke

Hedy Lamarr (1914.-2000.) rođena je u Beču, u bogatoj bečkoj židovskoj obitelji. Bila je glumački i znanstveno vrlo nadarena. Godine 1937. bježi u Pariz, London i SAD. Udavala se šest puta i imala troje djece.

"Moja majka živjela je u Americi, a njezino je srce bilo u Beču", rekao je njezin sin Anthony Loder, koji je za bečku izložbu stavio na raspolaganje eksponate iz njegova arhiva. Pohvalio je izložbu rekavši da se, prolazeći kroz izložbene prostorije, čini kao da "prolazite kroz život Hedy Lamarr, koja je živjela stresno, između uspona i padova".

Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • gii:

    Kako su bile lijepe žene nekada...bez silikona, botoxa i tetovaža.....