Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 94. GODINI

Preminula istaknuta mezzosopranistica Nada Puttar-Gold

Nada Puttar-Gold
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
28.03.2017.
u 23:20

Poznati hrvatski glazbenik, pijanist i pedagog Vladimir Kranjčević rekao je da je glas Nade Puttar-Gold bio jedan od najvećih hrvatskih opernih glasova XX. stoljeća

Istaknuta hrvatska mezzosopranistica Nada Puttar-Gold, koju su zvali "najveličanstvenijim hrvatskim mezzosopranom 20. stoljeća", preminula je u utorak u 94. godini.

Nada Puttar-Gold, koja se smatra jednom od najvećih hrvatskih vokalnih umjetnica, rođena je u Varaždinu 5. studenoga 1923. godine. Prvu glazbenu poduku stekla je u rodnome gradu. Njezina prva ljubav bio je glasovir, koji je i počela studirati u razredu slavnoga Svetislava Stančića, ali je na njegov prijedlog nastavila studij solo pjevanja koji je i diplomirala u razredu Lava Vrbanića

Debitirala je 1949. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu ulogom Vanje u Glinkinu "Ivanu Susanjinu", a već iduće godine osvojila je prvu nagradu na Međunarodnome pjevačkom natjecanju u Verviersu u Belgiji. 

Angažman u operi zapadnoga Berlina prihvatila je 1956. godine, a od 1961. godine djelovala je u Državnoj operi u Frankfurtu na Majni. U zagrebački angažman vratila se 1966. godine i u HNK-u je pjevala do umirovljenja 1979. godine.

Poznati hrvatski glazbenik, pijanist i pedagog Vladimir Kranjčević rekao je da je "glas Nade Puttar-Gold bio jedan od najvećih hrvatskih opernih glasova XX. stoljeća, s altovskim dubinama i visinama dramskoga soprana, koji joj je omogućavao pjevanje velikoga, raznolikoga i teškog repertoara, od Verdija do  Wagnera, francuskoga i slavenskog repertoara." kazao je i kako je bila prva Amneris Splitskoga ljeta, zbog čega je odbila poziv Wagnerovih za nastup u čuvenom Bayreuthu.

Jednako uspješno nastupala je i kao koncertna pjevačica. 

Na nagovor Vladimira Kranjčevića, još kao aktivna pjevačica, počela je pedagoški djelovati. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavala je od 1977. do 2006. godine, odnosno do svoje 83. godine.

Dobitnica  je uglednih stručnih nagrada i državnih odličja, među kojima je i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo koju je primila 1992. godine.

>> Autor hita Johnny B Goode Chuck Berry preminuo u 91. godini

>> Preminuo nagrađivani hrvatski književnik Joja Ricov: bio je u njemačkom logoru, a u SFRJ je izgnan na otok

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije