Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Pred Hrvatskim povijesnim muzejem je evakuacija građe iz gornjogradske palače

Nedjeljni ranojutarnji potres teško je oštetio zgradu Hrvatskog povijesnog muzeja na Gornjem Gradu. Palača je statički ugrožena, pa treba evakuirati građu čim to okolnosti dozvole, izjavila je ravnateljica Muzeja Matea Brstilo Rešetar
23. ožujka 2020. u 14:25 0 komentara 132 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Među oštećenim zagrebačkim muzejima, možda je najteže prošao Hrvatski povijensi muzej koji će, kako se sada čini, trebati evakuirati građu s Gornjeg Grada na neko sigurnije mjesto. 

_ Hrvatski povijesni muzej pretrpio je teška oštećenja. Napominjem da govorimo o objektu Palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9 koji je potresom statički ugrožen. Napose južno krilo s krovištem koje je zbog urušenog dimnjaka otvoreno. Nužno je prije svega pristupiti njegovom privremenom pokrivanju  radi najavljenog lošeg vremena kako bi zaštitili unutarnje prostorije. Međutim opet napominjem da isto nije moguće bez odobrenja statičara. Za sada, prema uvidu u prostor i depoe zidovi su znatno oštećeni no građa Muzeja je u redu kao i ona koja se nalazila na izložbi „Varvaria/ Breberium/ Bribir“.Ono čega smo svi svjesni jest činjenica da ćemo zbog cjelokupnog stanja palače, a prije svega po smirivanju tla i uputama nadležnih službi morati pristupiti evakuaciji građe _ rekla nam je ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar. 

posljedice potresa Muzej za umjetnost i obrt pretrpio velika oštećenja


_ U kontaktu smo s Ministarstvom kulture RH i Gradskih zavodom za zaštitu spomenika Grada Zagreba koji razmatraju cjelokupnu situaciju. Već jučer, nakon potresa, ministrica kulture i pročelnik Gradskog zavoda sa svojim su suradnicima bili na terenu i obišli Muzej, načinjena je preliminarna statička procjena po kojoj situacija i stanje palače nije dobro. Razmatraju se lokacije za preseljenje građe. Napominjem dok se tlo trese, a odgovor Vama sam u jednom trenutku upravo morala prekinuti radi novog podrhtavanja, evakuacija i ulaz u prostor nisu mogući radi ugroze ljudskog života.Prostorije i depo na lokaciji Meštrovićevog paviljona (Trg žrtava fašizma 16) su u redu, iako je nužna statička provjera objekta. No, objekt u Matoševoj više nije adekvatan za korištenje i djelatnost stoga je pred nama zaista teško razdoblje _ misli Matea Brstilo Rešetar.

Prizemljeno sunce oštećeno u potresu rad ivana kožarića Zagrebačko sunce uzdrmao potres

Već godinama se govori o premještaju Hrvatskog povijesnog muzeja sa njegove sadašnje nepodesne i nefunkcionalne gornjogradske adrese u zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb, ali je ovaj projekt, na žalost, zaustavljen zbog brojnih političkih loših odluka i politizacije hrvatske povijesti. No, možda će baš ovaj zagrebački potres ubrzati rješenje jednog od najvećih problema hrvatske muzeologije, trajnog smještaja Hrvatskog povijesnog muzeja u reprezentativnu i modernu zgradu u kojoj bi se mogao konačno izložiti i stalni postav. 
 

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.