Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PETAK U VEČERNJEM LISTU

Povratak priče!

08.11.2007.
u 16:50

Poslije izbivanja od dvije i pol godine Večernjakova će se nagradna priča opet naći na stranicama naših novina. Povijesni datum! rekli bi političari da pojačaju dojam za mnogo manje važne događaje.

Bez pretjerivanja mogu reći da za kulturu i za književnost, za dojam koji moraju ostavljati ozbiljne novine, sutrašnja subota ima tu težinu, pogotovo što se povratak događa u sklopu novog Večernjakova trenda da čitatelju pruži novinarski, i ne samo novinarski, bogat tekst koji će mu pažnju zadržati duže od prelistavanja.

Tu će, osim za kratku priču, mnogo više prostora biti i za kulturu i umjetnost pa će se naša gospođa (priča) "u najboljim godinama" naći u svom prirodnom okruženju. Nešto treba reći i o proteklom razdoblju on-linea: iako su pisci, mladi i stari, premještanje kratke priče u virtualni svijet doživjeli kao njezino ukidanje (ni sama zbog toga nisam bila sretna, ali o tom potom), ona se tamo nije ugasila.

Stekla je, usuđujem se reći, neke nove i to dobre karakteristike: dokumentarnost, sveprisutnost, dakle preglednost i gotovo neograničen prostor koji nikada nije imala niti može imati na novinskom papiru. Osim toga novim je medijem privukla i mlađu generaciju, koja s prvom kavom ne otvara dnevne novine nego računalo. Ne kaže se bez razloga svako zlo za neko dobro. Idealno je ipak ovo što slijedi: kratka priča u novinama i na on-lineu. Autore ću pak pozvati na suradnju i upozoriti da se propozicije ne mijenjaju iako svoju kreativnu slobodu moraju držati pod kontrolom: ne smiju prelaziti zadanu veličinu od 9000 znakova (s prazninama), što smo dosad tolerirali zbog medija koji je to dopuštao.

Na kraju, poželimo Večernjakovoj kratkoj priči, kolijevci velike većine hrvatskih pisaca kad bismo morali, lakše bi nam bilo reći tko se od njih nije okušao u Večernjaku u toj proznoj formi nego tko jest dug vijek povratkom u staru dobru Gutenbergovu galaksiju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije