Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt arsena ostojića

Posljednji san našeg jedinog oskarovca spašen od zaborava, stižu "Kristalni otmičari"

Tomislav Cuveljak/privatna arhiva
18.02.2021.
u 10:28

Redatelj Arsen Anton Ostojić priprema animirani film "Kristalne otmičare", posljednji projekt Dušana Vukotića.

Kada je Dušan Vukotić, legendarni animator i naš jedini oskarovac, preminuo 1998. godine, iza njega ostao je jedan nedosanjani san. Bio je to projekt animirano-igranog filma “Kristalni otmičari”, čiji je scenarij pisao u suradnji s autorom znanstvene fantastike Aleksandrom Žiljkom. Vukotić, ili Vud, kako su ga zvali prijatelji, nekoć ponos cijele zemlje i animator svjetskog glasa, 90-ih godina nije najbolje prolazio. Iako je cijeli život proveo u Zagrebu, problematično je bilo u tim ratnim godinama njegovo crnogorsko podrijetlo – prisjetit će se kasnije njegovi kolege i da mu je bio zabranjen i ulazak u prostorije Zagreb filma, studija koji je upravo on proslavio.

Iako neke nepravde nikad ne mogu biti ispravljene, kako prolaze godine i dolaze nove generacije, ponovno počinjemo shvaćati koliko je zadužio našu umjetnost, a sjećanje na Dušana Vukotića nastavlja živjeti. Jedan od projekata koji nastoji njegovu ostavštinu spasiti od zaborava jest i pothvat redatelja Arsena Antona Ostojića, koji se trenutačno punom parom priprema za realizaciju upravo “Kristalnih otmičara”.

– Dušan Vukotić je bio moj profesor na studiju filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a s ovim projektom upoznao me još davno, u drugoj polovici 90-ih. Prava na njega dobio sam od njegove udovice, naše poznate glumice, sada pokojne Melite Andres Vukotić, 2008. godine. Ona je htjela da taj projekt ne završi u ladici zauvijek pa je s veseljem meni prepisala prava iako sam je još tijekom njezina života upozoravao da ne znam kada ću i hoću li uopće moći nešto tako veliko realizirati. Ipak, privukla me je divna priča za koju nisam htio da ostane samo slovo na papiru – ispričao nam je Ostojić, kojem su sredstva za financiranje “Kristalnih otmičara” dali i HAVC, fond Creative Europe MEDIA, ali i Češki državni fond za kinematografiju.

Vukotić je, naime, nakon uspješne suradnje s češkim studijem Barrandov na slavnim “Gostima iz galaksije”, planirao s njima raditi i na dječjem SF-u “Kristalni otmičari”. Česi su se i sada iskazali te projektu dodijelili čak 530 000 eura, a HAVC još pet milijuna. Međutim, napominje Ostojić, to je tek polovina potrebnog iznosa, jer riječ je o velikom projektu – bar za hrvatske uvjete.

– No, čak i naš budžet djeluje gotovo smiješno u usporedbi s budžetima animiranih filmova iz zapadne Europe ili još gore Hollywooda. Na svu sreću imamo odličan animacijski studio u Pragu koji nas podupire, kao i profesionalce koji rade u njemu, tako da ćemo, nadam se, uspjeti barem donekle dostići kvalitetu zapadnoeuropskih, da ne kažem hollywoodskih animiranih filmova. Radimo na tome da nam se pridruži još jedan partner, a u nekim trenucima ćemo računati i na tzv. nadnacionalne filmske fondove u Europi, poput Eurimagesa. U svakom slučaju, premda je inicijalni budžet poput tri ili četiri standardna hrvatska igrana filma, optimističan sam. Sada pregovaramo s Češkom državnom televizijom, koja je već izrazila svoje zanimanje za projekt. HRT-u se još nismo obratili, no vjerujem da će i oni pokazati interes da vide o čemu je riječ – kazao je.

Na “Kristalnim otmičarima” Ostojić je službeno počeo raditi prije četiri godine, a do konačnog rezultata, ako sve prođe po planu, trebat će još barem pet. Trenutačno su u početnim fazama rada, bruse scenarij i dijaloge, a naš poznati ilustrator, glavni dizajner filma Stjepan Mihaljević smišlja likove, scenografiju i rekvizite. To su, objašnjava nam Ostojić, sve pripremne radnje za izradu animatika – grube skica filma koja mora potpuno odgovarati završenom proizvodu. Nakon što s češkim studijem Alkay Animation Prague naprave animatik, projektu će se priključiti još bar 40-ak animatora koji će tri-četiri godine neprestano raditi na filmu.

A iako je Vukotić “Kristalne otmičare” zamislio kao kombinaciju igranog i animiranog filma, bilo bi to teže izvedivo pa su se ipak odlučili za “čistu” animaciju. Razlog tome dijelom je i što je Vukotić zamislio i da se priča odvija na Zemlji, a Ostojić i koscenarist Žiljak premjestili su radnju u budućnost, i to na drugi planet. A kada taj novi planet otkriju i nasele ljudi, i ne slute da u njegovoj unutrašnjosti žive neobična bića nalik na dinosaure. Jednog od njih, mladunca Burgija, otkrivaju djevojčica Rea i dječak Andi, i tu počinje njihova luda avantura. Iako ćemo na “Kristalne otmičare” morati još dugo čekati, sve upućuje na to da ćemo dobiti izniman crtić koji će nas postaviti na svjetsku mapu animiranog filma. Baš kao Vukotić i “Surogat” prije šezdeset godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije