Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velik dio današnjeg slenga nastao je pod utjecajem Alana Forda

Pijte više mlijeka nego nafte, učio nas je Grunf

alan ford
26.11.2009.
u 21:02

O neizmjernom poštovanju čitatelja kad je riječ o prijevodu Nenada Brixyja govori i status “trećeg autora Alana Forda” koji su mu prišili.

Govoriti o Alanu Fordu a ne spomenuti Nenada Brixyja bilo bi u najmanju ruku nepravedno. Legendarni prevoditelj zaslužan je za brojne rečenice koje su postale sastavnim dijelom našega slenga. Nakon što su prošle njegovu prilagodbu, mnoge od njih bile su zabavnije i od originalnih umotvorina Maxa Bunkera!

Bolje je biti budala

O neizmjernom poštovanju čitatelja kad je riječ o prijevodu Nenada Brixyja govori i status “trećeg autora Alana Forda” koji su mu prišili. Novi prevoditelji, koji su došli nakon njegove smrti, nikad nisu uspjeli dostići Brixyjev zasluženi status.

Jednostavno, provale poput “bolje ispasti budala nego iz vlaka” najbolje su zvučale baš u njegovim interpretacijama. Zbog toga je Večernji odlučio zadržati izvorne Brixyjeve prijevode u reizdanjima Alana Forda koja ćemo od 29. studenoga svake nedjelje objavljivati u sklopu našeg lista.

Tako ćemo ponovno tiskati brojne Sir Oliverove “Halo, Bing, kako brat?”, bockanja Jeremije i Šefa uvredama kao “stara mješino” ili “vrećo kostiju”, te neizbježne Grunfove mudrosti ispisane na crnim majicama.

Posebno su zabavna proustovska lutanja memorijom Broja Jedan, koja započinju rečenicama poput “U to vrijeme služio sam u revolucionarnoj vojsci, uz bok starom Robespierreu u odboru za javno zdravstvo...“

Ubijajte golim rukama

Urnebesnih izjava više je nego što bi moglo stati na novinski papir. U grupi TNT čak i životinje poznaju samoironiju, pa Nosonja prosi uz natpis “Siroti slijepi pas, sin slijepca (psa) kod vlasnika također slijepca. Darujte bez okolišanja.”

Za kraj, kao jedan od vrhunaca nadolazeće prve epizode, izdvajamo poučak debelog Šefa: “Svaki metak stoji 16 centa. Zapamti: ubijati treba golim rukama!”

I kako to ne zapamtiti?

Ključne riječi

Komentara 3

PE
persetic
07:22 27.11.2009.

Svi za jednoga, jedan za sve! $ :-)))

GP
GP66
07:31 27.11.2009.

tko leti vrijedi tko vrijedi leti tko ne leti ne vrijed:))))Grunfova majica Najjaci strip svih vremena. zasto netko ne snimi film po njemu???

RU
Rugovit
00:16 28.11.2009.

Origanalna mi je i rečenica Broja Jedan koju je izrekao admiralu Horatiu Nelsonu pred bitku kod Trafalgara: \"Horatio, ja sam već odviše star da s tobom podem u bitku ali nikada nije na odmet poslušati savjet iskusnog čovjeka - ako želiš pobjediti ne smiješ izgubiti\". Na ovo mu Nelson (koji u ruci ima bocu ruma) odgovara: \"Stara smrdljiva ribo, probušeni brode, slomljeni jarbolje, ta tvoja plitka misao mi zaista nikada ne bi pala na pamet\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije