Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV

Otvorena izložba "Tko su bili ti strašni Hrvati?"

Hrvatski državni arhiv
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
10.04.2018.
u 12:33

Na izložbi je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu, Arhivu Republike Slovenije, Vojnopovijesnom muzeju u Beču te Vojnom muzeju u Stockholmu.

Izložba "Tko su bili ti strašni Hrvati?" (Who were those "terrible Croats"?), na kojoj je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.), otvorena je u utorak u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.

- Tridesetogodišnji rat jedan je od najvažnijih sukoba u europskoj povijesti, istaknuo je autor izložbe Damir Stanić. Iako je započeo kao sukob katoličke i protestantske strane unutar Svetoga Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti, a vjerska problematika bila od velike važnosti tijekom cijelog rata, u njega se zbog svojih partikularnih, napomenuo je Stanić, često svjetovnih interesa, uključio niz europskih država. U ovom paneuropskom sukobu istaknutu ulogu imali su hrvatski vojnici, koji su zbog svojeg karakterističnog načina ratovanja istodobno izazivali prijezir i poštovanje naglasio je.

Na izložbi je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu, Arhivu Republike Slovenije, Vojnopovijesnom muzeju u Beču te Vojnom muzeju u Stockholmu.

Predstavljeno je gradivo o nizu još uvijek nedostatno istraženih tema iz povijesti hrvatskih postrojbi u Tridesetogodišnjem ratu, od sudjelovanja u bitkama, problematike nasilja, njihova izgleda i opreme, do biografija istaknutih pojedinaca. Izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Autor izložbe je Damir Stanić uz stručnu suradnju Vladimira Brnardića. Karte i kronologiju izradio je Filip Hren, a prijevod s latinskog načinila je Maja Pajnić. Izložba je postavljena u sklopu dvodnevne međunarodne konferencije, koja se održava u povodu 4000. obljetnice početka Tridesetogodišnjega rata.

U sklopu konferencije poslijepodne će i u Hrvatskom povijesnom muzeju biti otvorena izložba  "Mač, koplje i bure baruta", kojom se na temelju odabrane građe iz fundusa muzeja nastoji potkrijepiti i vizualizirati sjećanje na ovaj paneuropski sukob. Vojnici s područja Hrvatske bili su jedni od ključnih sudionika, a Nikola Zrinski, Juraj Rattkay, Nikola Ostrošić te Nikola Kapilet neki su od istaknutih imena Tridesetogodišnjega rata. Osim njihovih grafika u Hrvatskom povijesnom muzeju  izložene su i grafike tadašnjih europskih vladara i vojskovođa čija su djelovanja ostavila neizbrisiv trag u tom ratu.

Izložba je popraćena oružjem, vojnom opremom, zastavama, zemljovidima i kovanicama iz toga doba. Autor izložbe je Mislav Barić, a likovni postav potpisuju Ivana Asić, Ana Filep i Ozren Solić. Konferenciju i izložbe organizirali su Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Obje izložbe su otvorene do 7. lipnja.

 

Komentara 8

TO
Torpor
08:03 11.04.2018.

Eto, tako se to radi. Potkrijepljeno dokazima sa vise strana svijeta. Nije to servsko guslanje. Lol.

Avatar sf49
sf49
13:13 10.04.2018.

Koje ste vi paljevine.

DI
Direkt
12:46 10.04.2018.

Kao kasnike sluge AU i tada smo bili sluge,poštivanje svakako nismo dobili ali prezir da zbog zločina nad nemoćnima. I to je općepoznato,a mi možemo izložbe otvarat i veličati tu sramnu epizodu ali samo medju neukim krezubim desničarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije