Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Stoljeće nakon Laszowskog u Državnom arhivu

Emilij Laszowski Szeliga posvetio je život hrvatskog prošlosti i kulturnoj baštini - između ostalog potaknuo je osnivanje Gradske knjižnice, Arhiva grada Zagreba i Muzeja grada Zagreba, ali i Društva za spasavanje kao preteče današenjeg Zavoda za hitnu medicinu
19. studenoga 2014. u 08:34 0 komentara 141 prikaza
hrvatski državni arhiv
Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Znanstveno-stručni skup, a nakon toga i izložba "Stoljeće nakon  Laszowskog" održat će se u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu u petak, 28. studenog godine s početkom u 10 sati. 

Otvorenje izložbe održat će se u Atriju Hrvatskog državnog arhiva istoga dana, ali navečer u 19 sati i bit će otvorena do 30. siječnja 2015. godine (Noć muzeja). 

Emilij Laszowski Szeliga (1. travnja 1868. – 28. studenog 1949.), pripadnik hrvatske intelektualne elite na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, posvetio je život hrvatskoj prošlosti i kulturnoj baštini. Iako pravnik po struci, bio je privržen povijesnim znanostima što se očitovalo u njegovom iznimno bogatom stvaralačkom opusu od nekoliko tisuća objavljenih radova kojima je doprinio razvoju brojnih stručnih i znanstvenih polja: od povijesti i povijesti umjetnosti, arhivistike, pečatoslovlja i grboslovlja do fotografije i konzervatorstva.

Takvim je interdisciplinarnim pristupom te zanesenjačkim marom i ljubavlju prema značenju i ljepoti hrvatske kulturne baštine istraživao prošlost Zagreba, Turopolja, Pokuplja, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, Like i Primorja, stvorivši tako temelje povijesne topografije. Jednako je opsežno i raznovrsno bilo njegovo djelovanje u javnoj i kulturnoj djelatnosti.

Kao Veliki meštar Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja“ potaknuo je osnivanje triju ustanova iznimno važnih za kulturni boljitak Zagreba: Knjižnicu slobodnoga i kraljevskoga glavnoga grada Zagreba (danas Knjižnice grada Zagreba), Arhiv slobodnoga i kraljevskoga glavnoga grada Zagreba (Državni arhiv u Zagrebu) te Muzej slobodnog i kraljevskoga glavnoga grada Zagreba (Muzej grada Zagreba).

Ujedno je na njegov poticaj osnovano i Društvo za spasavanje, prethodnica današnjeg Zavoda za hitnu medicinu. Znanstveno-stručni skup osmišljen je kako bi se stanovnici grada Zagreba upoznali s radom, djelom i životom E. Laszowskog. Izlaganjima znanstvenika i stručnjaka iz gradskih i državnih institucija čija je djelatnost djelomično ili pak u cijelosti zasnovana na baštini E. Laszowskog, bit će cjelovito obuhvaćena sva polja njegovog djelovanja u kontekstu kulturno-povijesnih zbivanja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. 

Na izložbi će biti predstavljene usporedne fotografije koje je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće svojim objektivom snimio Emilij Laszowski te one suvremene, snimljene iz istog rakursa, koje su snažno svjedočanstvo o promjenama koje su se dogodile tijekom minulog stoljeća u hrvatskom kulturnom krajoliku. 

>> Pogledajte stare zagrebačke rukopise i plan grada iz 19. st.

>> Treba nam Društvo za spašavanje!

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.