Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"summer of soul"

Oscarom nagrađeni dokumentarac o festivalu moćnijem i od Woodstocka

IMDb
08.07.2022.
u 11:06

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Osim Apolla 11 i slijetanja na Mjesec, vjerojatno je prva asocijacija na 1969. godinu – Woodstock. Današnji festivali, ma kako veliki i produkcijski skupi i moćni bili i ma kako velike zvijezde gostovale na njima, čine se tako mizernima u odnosu na događaj koji je okupio 400 tisuća ljudi. No, čak više od glazbe kao zabavljajućeg elementa, Woodstock je važan i danas, i to zbog svih antiratnih, antirasističkih, antisegregacijskih i drugih pacifističkih poruka kojima je tog ljeta 1969. sigurno udaren temelj.

No, malo više od mjesec dana prije Woodstocka, u newyorškom Marcus Garvey Parku mogli su se čuti taktovi glazbenika koji su u jednom drugom žanru isto ono što su Hendrix, Joan Baez, Canned Heat, Janis Joplin, Credence i drugi s Woodstocka u svome – crème de la crème. Na jednom su se mjestu tako okupili B. B. King, Nina Simone, 5th Dimensions, Mahalia Jackson, Stevie Wonder, Sly and The Family Stone (koji su svirali i na Woodstocku) i drugi soul, jazz i gospel – ali u ovom kontekstu još je važnije reći – crnački velikani. Razlog? Harlem Cultural Festival, događaj koji je slavio afroameričku glazbu i kulturu. Snimci tog velikog i važnog festivala koji je posjetilo 300 tisuća ljudi gotovo su pola stoljeća bili zagubljeni negdje u ropotarnici povijesti. Sada su napokon, u ovom Oscarom nagrađenom filmu, oživljeni te k tomu popraćeni i obogaćeni prisjećanjima svjedoka toga vremena, ali i arhivskim materijalom koji precizno i jasno daje kontekst za bolje shvaćanje tadašnje, posebno za crnce teške društvene situacije.

Jedan od sugovornika u dokumentarcu je i Musa Jackson, posjetitelj festivala koji je u to doba bio dječak. Gledati odraslog muškarca koji govori kako nije siguran da se to ikad dogodilo jer se odjednom prestalo pričati o festivalu i koji tijekom razgovora s filmskom ekipom kao da otkriva da nije lud, da su njegovi osjećaji živi, da su pozitivni naboj njegove crnačke zajednice i borbena želja za boljim životom stvarni, doista je moćna i katarzična narativna putanja kojom je lako ploviti i na kojoj neće nedostajati ni emotivnih uzburkanosti ni zanimljivih historiografskih fakata. Ovaj je dokumentarac prozor u koloritnu i punokrvnu glazbenu povijesnu epizodu koja se danas čini gotovo nevjerojatnom, ali je još više i svojevrsna pravda za američku crnu zajednicu. Naime, ne samo da oni zaslužuju da se festival iz Harlema otrgne iz zaborava i da se o njemu govori jednako kao o Woodstocku (jer, zaista, teško je i po lineupu i po posjetiteljima i po poslanim porukama s pozornice reći koji je važniji), nego cijeli svijet zaslužuje čuti i dalje prenositi priču o događajima koji pokazuju da je glazba tog vremena bila moćan alat koji je oblikovao društvo i svijet i koji i više od 50 godina nakon toga još to radi, nebitno u kojim rifovima.

1. Ljeto soula (Festival tolerancije)

Dokumentarni, SAD, 118 min.

Režija: Ahmir “Questlove” Thompson

Uloge: Dorinda Drake, Barbara Bland-Acosta

2. Ljubav i sladoled (Netflix)

Bez obzira na to što je u posljednje vrijeme pronaći dobar novi film na Netflixu postalo gotovo nemoguće, “Love & Gelato” bi se možda i mogao učiniti kao simpatična romantična komedija, savršena za ljetno stanje uma. Međutim, ova se bezličnost, susramlje, dosada i želja da glavni (totalno bezlični) lik Lina jednostavno prestane pričati čini da je preloša čak i za Netflixove standarde.

Komedija, SAD, 110 min.

Režija: Brandon Camp

Glumci: Susanna Skaggs, Tobia De Angelis

3. Žene su gubitnice (HBO Max)

Još jedan film iz ženske perspektive koja progovara o mladosti tijekom šezdesetih i sedamdesetih kada je abortus bio ilegalan. Odgovore na pitanja kako je bilo biti majka tinejdžerica, k tomu samohrana; kako je bilo raditi i tražiti posao, ovdje su doneseni, na trenutke, na vrckav način kojim se pokazuje kako još može izgledati feminizam, koji ne mora nužno biti agresivan i militantan.

Drama, SAD, 84 min.

Režija: Lissette Feliciano

Glumci: Lorenza Izzo, Bryan Craig

4. Cha Cha Real Smooth (Apple TV+)

Andrew je mladić koji se bavi organiziranjem zabava za bar micvu. Na jednoj takvoj upozna ženu kojoj pomogne, nakon čega ostanu bliski i povezani. Njihov odnos, kao i odnos njih prema samima sebi prikazan je gotovo opipljivo prostodušno. Iako pomalo skroman, ovaj topli i šarmantni film tako je divno raskošan u svojoj jednostavnosti. Potpuno nepretenciozno, a time i vrlo osvježavajuće.

Komedija, SAD, 107 min.

Režija: Cooper Raiff

Glumci: Cooper Raiff, Dakota Johnson

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije