Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Od neuspjele zavjere do globalnog simbola revolucije

05. studenoga 2019. u 11:05 1 komentara 220 prikaza
5.11.2019. Studenti Politehničkog sveučilišta u Hong Kongu prije dodjele diploma poziraju u znak podrške antivladinim prosvjedima
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Remember, remember the fifth of November, stihovi su stare engleske pjesmice, za koje je, zahvaljujući kultnom stripu i filmu “V kao Vendetta”, doznao cijeli svijet, a jedno je brkato, nasmiješeno lice postalo simbol pobune protiv establišmenta. Petog studenoga davne je 1605. godine u podrumu zgrade britanskog parlamenta s dvije tone baruta uhićen Guy Fawkes, jedan od organizatora zavjere koja se popularno naziva i “Urota baruta”.

Scena iz filma "V for Vendetta" | Autor : Screenshot Foto: Screenshot Scena iz filma "V for Vendetta"

Borba protiv establišmenta

Te je večeri skupina katolika izmučenih desetljetnim progonima Engleske crkve planirala je raznijeti parlament u trenutku sjednice na kojoj je trebao biti i sam kralj Jakov I. Plan bi na kraju i uspio da Fawkes nije katoličkim zastupnicima slao pisma upozoravajući ih da se tog dana ne pojave na sjednici. Jedno je od pisama dospjelo u pogrešne ruke i zavjera je razotkrivena, a priča kaže da je Fawkes u trenutku uhićenja mirno priznao: “Samo želim dići u zrak kralja i parlament.” Gotovo svi su urotnici uhvaćeni, a 5. studenoga od tada se u Velikoj Britaniji slavio vatrometom, krijesovima i spaljivanjem lutaka u obličju Guya Fawkesa, dok su djeca nosila maske njegova stiliziranog lica. Gotovo 400 godina poslije, motive iz priče o neuspjeloj uroti legendarni stripaš Alan Moore i crtač David Lloyd pretvorili su u strip “V kao Vendetta”. Smješten u postapokaliptičnom svijetu i totalitaristički nastrojenoj Velikoj Britaniji, njegov je glavni lik V., profinjen i elegantan antijunak koji identitet skriva upravo iza Fawkesove maske. Cilj mu je raznijeti neke od najprepoznatljivijih londonskih građevina kako bi pokrenuo revoluciju, stao na kraj tiraniji i opresivnom režimu.

Strip "V kao Vendetta" u hrvatskom izdanju Fibre | Autor : Strip "V kao Vendetta" u hrvatskom izdanju Fibre

A iako je strip, izdan 80-ih, baš u vrijeme željezne vladavine Margaret Thatcher, izazvao velik interes, priča je postala planetarno popularna izlaskom istoimenog filma sestara Wachowski s Natalie Portman u glavnoj ulozi. Prepoznatljivu je masku kao svoj simbol zatim preuzela hakerska grupa Anonymous, a počeli su se njome koristiti i prosvjednici diljem svijeta, na prosvjedima pokreta Occupy, a zatim i u Francuskoj, Kataloniji, Čileu, a sada u Hong Kongu.

Lice suvremenih hakera

30.10.2019. Antivladini prosvjedi, Liberation Square, Irak | Autor : KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL 30.10.2019. Antivladini prosvjedi, Liberation Square, Irak

Tvorac stripa Alan Moore nije skrivao oduševljenje tom činjenicom jednom prigodom rekavši kako se osjeća kao da je njegov lik pobjegao sa stranica u stvarnost i da se oduvijek nadao da će njegove ideje ostaviti traga. Obilježavanje 5. studenoga i Fawkesova maska nisu samo dio zastarjele engleske tradicije već utjelovljenje ideje revolucije i otpora, a kao što kaže i sam V.: “Ideje su otporne na metke.”

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • Jandref_Briselionovič_Plenjin:

    Lijepo od liberala što nose masku istinskog revolucionara, katolika Fawkesa. Da je uspio milijuni Indijaca i drugih naroda bi bilo spašeno od genocidnih lopuža.