Naslovnica Kultura Knjige

Nobelova nagrada za književnost kineskom piscu Mo Yanu

Kineski pisac Mo Yan dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, objavila je Švedska akademija. Rođen je 1955. godine, a prije tri godine bio je u Frankfurtu kada je Kina bila zemlja gost.
11. listopada 2012. u 12:45 2 komentara 22 prikaza
mo yan
Foto: afp

Nobelovu nagradu za književnost dobio je kineski pisac Mo Yan, objavila je danas švedska Kraljevska akademija. Rođen je 1955. godine u Gaomi, a prije tri godine bio je u Frankfurtu na sajmu knjiga kada je Kina bila zemlja gost. Mo Yana su spominjali među favoritima za ovogodišnju nagradu, uspoređuju ga s Kafkom, a dobitnik je uglednih kineskih književnih nagrada i njegovi su romani cijenjeni i prevođeni i u svijetu. Mo Yan (pravim imenom Guan Moye) Nobela je izborio romanima iz kineske povijesti u kojima je Nobelov odbor pronašao halucinantni ali i bajkoviti realizam. Mo Yan rođen je u seljačkoj obitelji, radio je u tvornici, studirao književnost, kritičari cijene njegovu stilsku virtuoznost, crni humor, promjenu književnih perspektiva, ali i poetičnost koja ih podsjeća na eleganciju kineskog cirkusa.

Mo Yan je drugi kineski pisac koji je osvojio najprestižniju svjetsku nagradu za literaturu. Godine 2000. to je uspjelo romanopiscu Gao Xingjianu koji živi u egzilu u Francuskoj i u Kini nije cijenjen ni čitan, pa ga dio javnosti čak i ne doživljava kao kineskog pisca. Ovogodišnja Nobelova nagrada iznosi 930.000 eura. Mo Yan nije prvođen na hrvatski, ali jest na srpski jezik. Na vijest o dobitku nagrade, izjavio je da je i sretan i prestrašen. U svijetu je napoznatiji po romanu "Crvena raž" po kojem je 1986. godine svoj prvi veliki film snimio Zhang Yimou i njime osvojio berlinskog Zlatnog medvjeda.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • Kora:

    Zvuči dobro. Samo, kako bismo mogli doći do tog prijevoda na srpski?

  • Avatar reciklirana_hrenovka
    reciklirana_hrenovka:

    Super za tipa, ali ove nagrade više nemaju smisla, naročito ona za mir. Murakami?? Opet?? Okrutno. Zar će imati isti peh kao i Borges?