Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nov u Exitu

Njuške - dokaz da za pravo kazalište trebaju i pravi glumci

'njuske02_nnn_kul_041013'
''
06.10.2013.
u 21:39

Oni jesu psi, posve različiti, od opasnih do blentavih, od afganistanskog hrta, preko njemačkog ovčara, sve do običnih mješanaca. Oni su to glasovima, tijelima, gestama, mimikom, veseljem, ljubavlju, očajem i suzama...

Ovo jest predstava za odrasle, ali na nju možete mirno otići i s djetetom ako mu je više od osam godina. Dijete neće razumjeti sve u njoj, ali će uživati "do daske".

Oni doista jesu psi

"Njuške", nova predstava koju je u svom Teatru Exit režirao Matko Raguž, jedno je od onih kazališnih djela koja jednostavno ruši sve barijere; to je sat i pol kazališta u njegovu najboljem izričaju, a za to su u prvom redu "krivi" glumci na sceni: Enes Vejzović, Filip Križan, Janko Rakoš. Oni jesu psi, posve različiti, od opasnih do blentavih, od od afganistanskog hrta, njemačkog ovčara zaposlenog u policiji, sve do običnih mješanaca. Oni su to glasovima, tijelima, gestama, mimikom, veseljem, ljubavlju, očajem i suzama...

Zadivljuje s koliko su preciznosti, ali i topline i razumijevanja glumci, "skinuli" različite pasmine, u čemu im je očito neprocjenjiva bila pomoć Ksenije Zec, koja je u ovoj predstavi radila scenski pokret. Dok ih gledate, dok im se smijete, zapravo cijelo vrijeme predstave tjeraju vas da promišljate o čemu misle, sanjaju i svađaju se psi koji zaista postoje u vašim životima. Naravno, priča o psima je i priča o ljudima, ali oni su ovdje ipak sasvim sporedni likovi, neobična vrsta živih bića čije je postupke i tako nemoguće shvatiti.

Predstava je nastala prema tekstu "The Dog Logs" CJ Johnsona, a sjajan su posao obavili Ines Matić i Janko Rakoš, koji su tekst preveli i adaptirali. Čak i potresnija od priče o psima koji u egzilu za napuštene životinje čekaju eutanaziju ona je o Putu, ostarjelom i slijepom psu koji se morao suočiti sa smrću svog gazde.

Odlazak Pređe i Pute

Iako su tek rijetki u kazalištu prepoznali znakove u imenu psa i kafiću u koji je s gazdom odlazio svaki dan, to je zapravo priča o odlasku nikad prežaljenog prvaka hrvatskog glumišta Predraga Vušovića.

Ukratko, ovo je predstava kojoj se odmah može predvidjeti dugotrajan život exitovskih "Kauboja". Ona je dokaz da za pravo kazalište zapravo ne trebaju raskošne sceni ni kostimi, čak ni nemogući redateljski zahvati. Za to vam treba samo prava priča, ona koja se tiče svakog od nas, i glumci koji u nju ulaze do kraja – sa svim svojim velikim umijećem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije