Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Nije gospodin ni drug, nego je Miroslav Krleža

Predrag Matvejević u hotelu Esplanade nedaleko od Krležina stola svirao je piščevu najomiljeniju pjesmu “Oči čornije”
28. prosinca 2011. u 20:14 33 komentara 116 prikaza
Krleža
Foto: PIXSELL

Predrag Matvejević na barskom je klaviru hotela Esplanade zasvirao rusku pjesmu “Oči čornije” na kraju novinarskog okupljanja na kojem je najavljen Krležin dan. A taj je dan podsjećanje na 29. prosinca 1981. godine kada je prije trideset godina u bolnici u Vinogradskoj ulici umro Miroslav Krleža.

Večeras premijera filma

Matvejević je jubilej obilježio osmim izdanjem knjige “Razgovori s Krležom” koju je objavio VBZ uz kompaktnu ploču s originalnim Krležinim glasom. A večeras će u Centru Kaptol slikar, scenograf i pisac Željko Senečić premijerno predstaviti dokumentarni film o Krleži čiji je scenarij potpisao Tomislav Sabljak.

 – U filmu smo snimili i svjedočanstvo Nedjeljka Fabrija koji je Krležu svojedobno oslovio kao gospodin Krleža. "Nisam gospodin Krleža, nisam drug Krleža, nisam akademik Krleža. Ja sam Krleža", rekao je tada Krleža Fabriju. A mi nismo snimili film o gospodinu, drugu ni akademiku Krleži, nego o Krleži – rekao je Senečić. Producent Interfilm na Krležin smrtni dan prikazat će sedamdeset minuta filma koji se sastoji od tri epizode po pedeset minuta.

 – Iako smo imali načelni dogovor s prijašnjim vodstvom HRT-a, danas su za film zainteresiraniji u Srbiji i drugim zemljama u regiji. No, naša je dužnost najprije ga prikazati u Hrvatskoj – rekao je Ivan Maloča iz Interfilma.

Najmoćnija osoba

A o svojim doživljajima s Krležom progovorila je i Mani Gotovac. – Krleža me primio 1973. na Zrinjevcu i nije mi mogao pomoći da me vrate na posao kazališne kritičarke na Hrvatski radio iako je zvao direktora RTV-a Zagreb. A ja sam mislila da je najmoćnija osoba u Jugoslaviji. Mislim da su “Gospoda Glembajevi” naš najbolji dramski tekst u kojem je najvažniji odnos oca i sina koji vode ljubav s istom ženom.

Taj incestuozno-edipovski sukob do sada nisam uspjela uprizoriti na sceni. Nudila sam bivšem suprugu Senečiću da o tome progovorim za dokumentarni film, ali to ga nije zanimalo. Nadam se da ću o tome govoriti na skupu u HDP-u – rekla je Mani Gotovac.

Simpozij u Hrvatskom društvu pisaca u građanskoj kući Arko otvorit će predsjednik Ivo Josipović i ministrica kulture Andrea Zlatar. A tu su i znalci Krležina života i rada.

– O Krleži će govoriti i Igor Mandić koji je pisao i pamflete protiv njega. Krleža je bio čovjek jakog ega, nije bio umiljat u polemikama, ali njegovih desetak knjiga ostaju knjige trajne kvalitete hrvatske književnosti – smatra krležolog Velimir Visković.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • demokršćanin:

    PREMA POTREBI! Iako knjiženik,niti gospodin niti drug već prema prilikama.Gost bijele ljubićice na landranju po bijelom svijetu.A mguće da je bio buržuj samo to nije nikada htio priznati.Vozio se u skupocjenom automobilu,odnosno vozio ga je državni vozač dok smo sanjali ... prikaži još! nekakav poluproizvod iz Zastave.

  • -obrisani-:

    http://www.vecernji.hr/komentar/360051/

  • šimuka:

    Nije volio školu kao ni drug tito.Jedina dva dipl.bravara,koji nikada nisu radila posao za koji su školovani.Obojica ,dakako uspješni,a njima bih još pridodao i srednjoškolca Keruma.Trio aseva ,kakav svijet još nije vidio.