Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA

Najprestižniji koncert svijeta pod ravnanjem M. Jansonsa

Zagrebačka filharmonija
pixsell
21.12.2011.
u 15:38

Mariss Jansons već je dirigirao najprestižnijim koncertom na svijetu, i to za Silvestrovo 2006. godine uz ovacije publike

Ovogodišnjim Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije, čija tradicija traje od 1939. godine, ove će godine dirigirati letonski dirigent Mariss Jansons.

Jedan od vodećih dirigenata svijeta već je dirigirao najprestižnijim svjetskim koncertom, i to 2006. godine. Koncert se održava u više nego akustičnoj Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina, a od 1959. godine televizijskim se putem prenosi uživo u više od pedeset zemalja svijeta, pa tako i na Hrvatskoj televiziji. Musikverein sljedeće godine slavi veliki jubilej – dvije stotine godina postojanja. Mariss Jansons od 2003. je šef dirigent Simfonijskog orkestra Bavarske radiotelevizije, a od 2004. istu poziciju ima i u Concertgebouwu u Amsterdamu. Od 1979. do 2000. bio je šef dirigent Oslo Philharmonic Orchestra koji je pod njegovim vodstvom stekao svjetsku slavu. Od 1992. do 1997. bio je gostujući dirigent Londonske filharmonije, a od 1997. do 2004. glazbeni direktor Pittsburgh Symphony Orchestra.

Mariss Janson godinama je usko povezan i s Petrogradskom filharmonijom, a njegov debi na Novogodišnjem koncertu 2006. izvrsno su prihvatili i publika i mediji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije