Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Na jedinstvenoj izložbi 88 eksponata telefona od 1800.-tih do modernog doba

Doba telefona – s posebnim osvrtom na Bjelovar
25.09.2023.
u 11:02

U Gradskom muzeju Bjelovar, 22. rujna 2023. godine svečano je otvorena jedinstvena izložba telekomunikacijske tehnologije pod nazivom „Doba telefona – s posebnim osvrtom na Bjelovar“.

Posebna pažnja u izradi izložbe posvećena je povijesti telekomunikacija u Bjelovaru. Eksponati iz povijesti bjelovarske telefonije (poglavito iz fundusa Gradskog muzeja Bjelovar) svjedoče o njenim lokalnim specifičnostima, ali i čvrstoj uključenosti u korpus hrvatske telefonije. Važno je naglasiti da je Bjelovar od kraja 19. stoljeća, sve do danas, jedan od telefonski razvijenijih hrvatskih gradova.

Ova je izložba doista za sve generacije. Svatko će prepoznati svoj telefon ili mobitel i to je doista svima zanimljivo. Izložba se sastoji od 88 eksponata. Imamo doista prave raritete. Pa tako ovdje možete pogledati telefon iz 1894. godine. Za sada su dojmovi i više nego pozitivni i nadamo se da će izložbu pogledati velik broj posjetitelja“, rekla je Marijana Dragičević, ravnateljica Gradskog muzeja Bjelovar.

Izložba je rezultat suradnje triju muzeja: domaćina Gradskog muzeja Bjelovar, HT muzeja iz Zagreba te Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba.

Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla i viša kustosica HT muzeja Vesna Lipovac. Posjetitelji će u izložbi moći uživati sve do 22. listopada 2023.

Zamisao je bila da pokrijemo i prikažemo kompletan razvoj telefonije od kraja 19. st. pa sve do suvremenih multifunkcionalnih uređaja, tzv. pametnih telefona koji danas koristimo. Smatram da smo u tome i uspjeli, budući da smo izložili 88 eksponata od kojih je najstariji iz 1894. godine„, dodao je Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Izložba se otvara u godini između dviju velikih obljetnica u bjelovarskoj telefoniji: prošlogodišnje 130. obljetnice prve telefonske linije u Bjelovaru 1892. te 120. obljetnice prve bjelovarske javne telefonske mreže 1904. koja nas očekuje iduće godine.

Za Grad Bjelovar ova je izložba važna i s povijesne strane, zbog toga što je Bjelovar bogat po pitanju telekomunikacija. Prvi telefon ovdje u Bjelovaru je došao 1892. godine. Dakle, među prvim telefonima, bio je ovaj telefon na našem području. Nekada dok sam bio dijete, prva i zadnja kuća u mojoj ulici znale su se čuti i dogovoriti: u 19 sati se igra nogomet na livadi. I nikada nismo promašili termin. Dakle, krenuli smo od prve kuće, kupili dečke, sve do zadnje kuće. Danas u doba moderne telekomunikacije i društvenih mreža imam osjećaj da su se ljudi dosta otuđili jedni od drugih, kao da smo zaboravili komunicirati jedni s drugima. Tako da je ova izložba doista poučna, vraća nas natrag, ne samo u naše djetinjstvo, već i u djetinjstvo naših roditelja, baka i djedova i svakako ju vrijedi pogledati“, rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije