Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tereza37

Lana Barić: Moj film prepun je stvarnog iskustva odrastanja u Splitu

10.08.2020.
u 10:52

Dugometražni scenaristički prvijenac Lane Barić jedan je od glavnih filmskih aduta na festivalima ovog ljeta

Jedan od najvećih hrvatskih aduta na filmskim festivalima koji će se ipak održati ovog ljeta je “Tereza37”. Dugometražni je to scenaristički prvijenac prvakinje Drame zagrebačkog HNK Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije, koji je premijeru doživio na putujućem izdanju Motovuna, a bit će prikazan i na Pulskom festivalu, odgođenom za kraj kolovoza.

Motivi iz stvarnog života

Film poprilično originalne premise u kojem naslovnu junakinju Terezu tumači sama Lana Barić, prati životni put 37-godišnje, udane žene koja doživljava svoj četvrti spontani pobačaj. No, ona ne odustaje od želje za djetetom – a kada joj liječnica (Arijana Čulina) u šali predloži da promijeni muškarca, Tereza napravi upravo to. Budući da njezin suprug radi na brodu i često izbiva, koristi njegovu odsutnost kako bi, pomno prateći plodne dane, upoznavala druge muškarce.

Iako je ovo nekonvencionalan film o jednoj ženi, ne upada u zamku jednodimenzionalnog stereotipa “snažnoga ženskog lika”. Tereza je kompleksan, slojevit lik, kako kaže L. Barić: “Ona je žena, poput mene, poput vas, sa svojom pričom i svojom borbom.”

Na scenariju je, otkriva nam, radila čak petnaest godina. U međuvremenu je napisala i tri kratka filma, jedan od njih i režirala, a s pisanjem namjerava nastaviti i dalje.

– Na scenariju sam počela raditi slučajno, iz dokolice i nemajući posla, počela sam sabirati neka iskustva i neke priče koje su vezane za mene i ljude koje sam poznavala dok sam odrastala u Splitu. Tu sam priču nadograđivala i tako je krenulo. I onda sam s vremena na vrijeme radila na tome. Tada nisam mislila da je moguće da će ikada doći do realizacije, pisala sam radi pisanja i zato što sam to mogla raditi sama doma dok nemam posla – kaže Barić, koja je inspiraciju za radnju i likove crpila djelomično i iz stvarnog života te životnih priča svojih prijatelja i poznanika.

– Priča je potaknuta stvarnim događajem ili događajima, ali ne znam koliko je to bitno za igrani film. I da nije, mislim da je realna. Recimo, Mireli koju igra Marija Škaričić, a koja se seli u Berlin nisam čak ni ime promijenila, osim što moja Mirela živi u Beču. Naravno da je priča vezana za moja iskustva i odrastanje u Splitu te ljude oko mene, ali nije autobiografska niti mislim da je to previše bitno – kazala je Barić, kojoj nije bio nikakav problem ni opterećenje što glavnu ulogu glumi u filmu koji je sama napisala.

Zvjezdana postava

– Scenarij je bio gotov i bavila sam se samo ulogom, sve je bilo nekako opušteno, ugodno a profesionalno, kako i treba biti. Svi su suradnici na filmu divne osobe i meni je to jako bitno, da radim s dobrim ljudima. Divni glumci igraju u filmu, to su sve moji dragi, pretalentirani kolege, uvijek je radost raditi s takvim ljudima – nahvalila je tako svoje suradnike.

A postava sporednih glumaca zaista je sjajna – uz spomenute Arijanu Čulinu i Mariju Škaričić, tu su Leon Lučev (suprug Marko) Ivana Roščić (sestra Renata) Goran Bogdan, Dragan Mićanović, Goran Marković...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije