Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"kolaži o laži"

Može li Stipe Mesić prepoznati lažni video samog sebe, a umirovljenik postati influencer?

13.07.2021.
u 11:51

Dokumentarna Tv serija "Kolaži o laži" s emitiranjem počinje 25. srpnja.

Munjevit napredak moderne tehnologije doveo nas je u poprilično distopijsko doba ljudske povijesti – doba postistine. U šumi lažnih vijesti, alternativnih činjenica, teorija zavjera i lažnih Instagram života, nameće se pitanje, možemo li vjerovati vlastitim očima i ušima? Upravo tim fenomenima bavi se nova dokumentarna serija Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića, “Kolaži o laži”, koja kreće na Prvom programu HRT-a od 25. srpnja.

– Serija se bavi vremenom postistine u kojem živimo, kada se u svijetu javlja puno tvrdnji koje su međusobno konfliktne, a predstavljaju se kao istina. Prosječnom građaninu je vrlo teško razaznati što je to istina, a što je laž, ali i što je zlonamjerna laž, falsifikat ili namjerna manipulacija, a što je prava činjenica – kazao nam je redatelj Nebojša Slijepčević.

U šest epizoda serije, autori su na zabavan i poučan način pokušali sagledati neke od najraširenijih pojava iskrivljavanja činjenica. Prva se epizoda bavi lažnim vijestima. Druga istražuje lažne snimke, odnosno “deepfake”, relativno nov i potencijalno veoma opasan alat moderne tehnologije koja omogućuje izradu savršenih falsifikata.

– Kako bismo testirali “deepfake”, u seriji smo odlučili napraviti jednu lažnu snimku druženja Tita i Franje Tuđmana, i vidjeti jesmo li uspjeli prevariti slučajne gledatelje – otkrio je redatelj.

Falsificirali su, kaže, i jedan govor Stipe Mesića, a zatim ga pokazali samom Mesiću, kako bi provjerili može li sam sebe prepoznati. U epizodi pak posvećenoj teorijama zavjere na internet su plasirali novu teoriju zavjere, ne bi li vidjeli koliko daleko mogu doći u apsurdu i laži, a u onoj o virtualnim identitetima uz pomoć Elle Dvornik pokušali su od umirovljenika napraviti – influencera. I, što su zaključili, možemo li danas uopće stvoriti vjerodostojnu sliku svijeta?

– Teško je dati odgovor. No, ono što mi je inspirativno u seriji je rekao Hrvoje Klasić: “Bitna je istina, ali bitna je i dobrobit.” Dakle, navodi li nas neka vijest ili informacija na to da ljudima činimo dobro ili zlo – kazao je Slijepčević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije