Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danska glumačka zvijezda

Mads Mikkelsen dolazi po Počasno Srce Sarajeva koje je osvojio još 2020.

Privatna arhiva
03.08.2022.
u 12:09

Uz izvrsnog danskog filmskog i kazališnog glumca u Sarajevo dolazi i američki glumac, redatelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 2022.

Od 12. do 19. kolovoza održava se Sarajevo film festival, a sudeći po gostima koji stižu, festival još rješava 'dugove' pandemijskih godina. Tako će 14. kolovoza u sarajevskom Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film "Lov", a prije projekcije publika će zapljeskati velikom danskom glumcu Madsu Mikkelsenu, kojem će svečano biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. To je priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojem nije mogao nazočiti.

Mads Mikkelsen trenutačno je najveća skandinavska glumačka zvijezda, a u svojoj je rodnoj zemlji izuzetno cijenjen kao odličan kazališni glumac. Rođen je 1965. u Kopenhagenu, a nakon klasičnog glumačkog obrazovanja paralelno je gradio kazališnu i televizijsku karijeru, ali bio je i uspješan gimnastičar. Svijet ga je upoznao u uspješnoj internacionalnoj krimi drami "Diler" iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije redatelja Nicolasa Windinga. Zaredali su hitovi i nagrade, što ga dovodi do uloge u filmu o agentu 007, pa je tako 2006. stao nasuprot Jamesu Bondu kao glavni negativac u filmu "Casino Royale". Kako je upravo to bio debi novog Bonda, glumca Daniela Craiga, sve su oči bile uprte u taj film. U konačnici svi su bili zadovoljni i novim Bondom i novim negativcem, što je filmu donijelo zaradu veću od od 594 milijuna dolara. Mikkelsenu se tada otvaraju vrata Hollywooda, pa su slijedile i uloge u filmovima "Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda", "Dr. Strange", "Arktik", ali i adaptaciji stripa "Polar". No ostao je vjeran i danskom filmu, pa je tako zapažena njegova glavna uloga u filmu "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film. Upravo s tim filmom Mikkelsen je 'oteo' tzv. glumački europski Oscar našem Goranu Bogdanu koji je te 2020. bio nominiram za ulogu u filmu "Otac".

Uz njega u Sarajevo dolazi i američki glumac, redatelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg. On je počasni gost ovogodišnjeg festivala i dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije