Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meeting Points 7

Kustoski kolektiv WHW iz Zagreba dobionovi veliki posao u Kairu

'bienale_nnn_kul_280313'
''
01.04.2013.
u 16:48

Osim u Kairu veliki 
festival će se održavati i u Beirutu, Ammanu, Ateni i Bruxellesu

Nakon bijenala u Istanbulu 2009. i hrvatskog paviljona na bijenalu u Veneciji pretprošle godine hrvatski kustoski kolektiv \"WHW – Što, kako i za koga\" potpisuje koncepciju još jedne velike umjetničke manifestacije – bijenala suvremene umjetnosti arapskih zemalja \"Meeting points\" koji se u rujnu otvara u Kairu.

Četirima kustosicama – Ivet Ćurlin, Ani Dević, Nataši Ilić i Sabini Sabolović – koje čine kolektiv s dizajnerom Dejanom Kršićem povjereno je autorstvo sedmog po redu izdanja tog sve važnijeg festivala arapskoga svijeta – \"nomadske multidisciplinarne bijenalne manifestacije fokusirane primarno na suvremene vizualne umjetničke i izvedbene prakse s arapskog govornog područja\".

Kako doznajemo od WHW-a, koji svoju zagrebačku bazu ima u galeriji Nova u Teslinoj, festival će se tijekom 2013. i 2014. održati u nekoliko arapskih i europskih gradova, među kojima u Beirutu, Ammanu, Ateni i Bruxellesu.

Sveobuhvatni programi

Festival \"Meeting points\", koji je osnovao Young Arab Theatre Fund (YATF) iz Bruxellesa 2004., uz likovne umjetnosti uključuje i kazališne produkcije, suvremeni ples, glazbu, film i performanse. Uvijek se odvija u različitim gradovima i u suradnji brojnih partnera.

Hrvatske kustosice trenutačno rade na programu najveće smotre arapske suvremene umjetnosti te stoga još ne žele otkrivati detalje. No ono što mogu reći jest da njihov koncept za \"Meeting Points 7\" proizlazi iz dekonstrukcije žanra festivala izvedbenih umjetnosti koji predstavlja kulturnu produkciju arapskog svijeta.

– Ishodište projekta usmjereno je na transformaciju postojeće strukture festivala k multidisciplinarnom hibridnom modelu koji istodobno propituje načine prezentacije umjetničke proizvodnje iz određene regije i njenu međunarodnu distribuciju – ističu kustosice WHW-a o kojima je krajem prošle godine i ugledni NY Times napisao reportažu nazvavši ih najznačajnijim hrvatskim kustoskim kolektivom.

U elitnom društvu

A arapski bijenale \"Meeting points\" možda još nema reputaciju onoga iz Venecije, no u svakom se slučaju posljednjih godina profilirao kao važna međunarodna manifestacija suvremene umjetnosti. Autor koncepcije njegova prošlog, 6. izdanja, bio je, primjerice, jedan od najpoznatijih svjetskih kustosa Okwui Envezor, direktor House der Kunsta u Münchenu i kustos Documenata XI.

Ključne riječi
WHW

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije