Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protuteža festivalima

Konstrakta, Stefanovski, Porto Morto, Štuke i Bad Daughter sviraju u MSU

Beograd: Prva polufinalna večer festivala "Pjesma za Euroviziju 23"
Antonio Ahel/ATA Images/PIXSELL
22.05.2024.
u 15:59

Nekoliko skorašnjih jakih programa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) pokazuju da je rock-glazba i kod nas prisutna u elitnim muzejskim institucijama, kako i dolikuje pop-kulturi koja je već dekadama u čitavom svijetu stožerni dio suvremene kulturne ponude

Pedesetak godina nakon što su Beatlesi 1969. održali svoj zadnji nastup uživo na krovu, jedan drugi krov, onaj MSU ljetnim je mjesecima omogućio publici "noći u muzeju" i koncert, koji su potom premješteni u prizemlje. Rock-glazba u svijetu je odavno ušla u muzeje i galerije, ali ne samo kao povijesna činjenica, već kao svježa kreativna industrija i snaga čije se iščitavanje ne opire cjelovitim, povijesnim pregledima.

Nekoliko skorašnjih jakih programa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) pokazuju da je rock-glazba i kod nas prisutna u elitnim muzejskim institucijama, kako i dolikuje pop-kulturi koja je već dekadama u čitavom svijetu stožerni dio suvremene kulturne ponude. Pokušajte proći kroz londonske muzeje, a da vas ne zaskoče velike premijerne izložbe povezane s rock-glazbom koje Velika Britanija potom izvozi na prave turneje (sa skupim ulaznicama) u europske i svjetske gradove.

Program Ljeto u MSU nastavlja se i ove godine, a u svom 11. izdanju donosi šest koncerata koji bi trebali zainteresirati širu publiku. Konstrakta je nedavno za vrijeme Eurosonga objavila dodjelu 12 bodova televizijskog žirija Srbije pjesmi Baby Lasagne pod tabletićem, izvevši efektan performans, a nakon lanjskog koncerta u Tvornici Kulture zagrebačka će je publika imati prilike ponovno vidjeti na Ljetu u MSU. Ne morate ponijeti tabletiće, ali možete.

Predstojećeg ljeta u MSU, šest najavljenih koncerata u sklopu Ljeta u MSU predstavlja dobrodošlu protutežu masovno posjećenim velikim festivalima i s drugačijim programom nudi koncerte zanimljivih imena domaće i regionalne scene. Teško da će poklonici suvremenog popa ili gitarističkih virtuoza propustiti doći na plato MSU ovog lipnja i srpnja. Radi se ponovno o odličnom programu koji je osmislio Branko Kostelnik i koji na 11. Ljetu u MSU nudi atraktivan nastavak deset prethodnih sezona. Doduše, nekad smo koncerte gledali i na krovu muzeja, što je bila posebna povlastica, a već par godina smo u prizemlju, gdje je jednostavnije za "prići", ali programska koncepcija ostaje jednako zanimljiva.

Program Ljeta u MSU je multidisciplinaran, pa u jednoj večeri/popodnevu možete pogledati koncert, izložbu, film i plesnu predstavu, a program je odlično posložen i što se tiče izbora koncerata. Sedmog lipnja dolaze Konstrakta i Zemlja gruva, 15 lipnja Porto Morto, 21, lipnja nastupa Bad Daughter (Dunja Ercegović), 28. lipnja Vlatko Stefanovski, 5. srpnja sarajevske Letu Štuke i Dino Šaran, a 12 srpnja program zatvaraju beogradski KOIKOI.

Za prilično nisku cijenu ulaznica (90 eura za sve večeri), posjetioci će moći pojedine subote pogledati i čuti pet multimedijskih programa, sastavljenih od izložbi, koncerata, filmova, performansa i književnih tribina. Ukratko, domaća Noć muzeja nije samo jednom godišnje, već i tijekom nekoliko ljetnih noći u MSU. Sve skupa možda kod masovne publike smanji i postojeći "strah od muzeja", jer, suvišno je reći, upravo su ovakvi programi važan dio aktivnosti mnogih muzeja suvremene umjetnosti u svijetu. Tijekom 11 godina na Ljetu u MSU održano je 60 koncerata, 55 filmskih projekcija, 15 velikih izložbi, 30 performansa, 12 književnih tribina, kazališne predstave u sklopu Eurokaza i plesne izvedbe Antisezone. Ukupno više od 170 programa.

Ovogodišnje izdanje Ljeta u MSU, uz standardnu suradnju s Kinom Metropolis, odvija se u partnerstvu s Animafestom, svjetskim festivalom animiranog filma i programom Antisezona – ples u Gorgoni. Ljeto u MSU tradicionalno se održava petkom i subotom u popodnevnim i večernjim satima. Na programu su aktualne izložbe u MSU, filmske projekcije, plesne izvedbe i na kraju večeri koncerti najboljih rock-bendova regije na muzejskom platou kod tobogana. Ovogodišnji popis gostiju jedan je od najatraktivnijih posljednjih nekoliko godina. Uvažavajući temeljne postavke koncepcije, kvalitetu, aktualnost, perjanice regionalnog rocka, poetiku koja korespondira sa senzibilitetom suvremene umjetnosti i ulogom MSU, uspjeli su dovesti respektabilna imena regionalne art/indie scene na multimedijalni festival koji je i popkulturni brend u regiji.

Ovogodišnja posebnost Ljeta u MSU suradnja je s Animafestom, svjetskim festivalom animiranog filma. U drugom filmskom programu, u suradnji s kinom Metropolis, tu su projekcije najzanimljivijih europskih art filmova godine u dvorani MSU Gorgona, te nastupi plesnih grupa u okviru plesnog ciklusa Antisezona.

Na filmskom programu ove godine su naslovi "Retro Boom", "Smrt djevojčice sa žigicama", "Bosanski lonac" i "Escort". Na plesnom programu, u suradnji s projektom Antisezona su predstave "Nam Coreolab" i "Oh, Mary Shelley". Svake večeri programa, ulaznica omogućuje i besplatan ulaz na izložbe iz muzejskog postava Zbirka kao glagol (Budućnosti, Drugarstvo, Tužne pjesme rata i izložbe iz ciklusa Okidači), te aktualnog programa retrospektivne izložbe Gorana Trbuljaka. Ulaznice za Ljeto u MSU mogu se kupiti putem sustava eventim.hr i na recepciji MSU od 11 do 18 sati i na dan koncerata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije