Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očuvanje baštine

Kako je napuštena crkva u Španjolskoj postala skate park i hram umjetnosti

LA IGLESIA SKATE
06.02.2023.
u 10:39

Napuštena crkva svete Barbare godinama je propadala, no sada je pretvorena u omiljeno mjesto ljubitelja urbane kulture i suvremene umjetnosti, ali i sporta

Snažan vjetar koji je u subotu po Zagrebu rušio stabla još je jednom pokazao kako kilavo ide obnova metropole nakon potresa od kojeg su prošle gotovo tri godine. Sa zgrade u strogom centru Zagreba, na Britanskom trgu, ponovo je otpao nemali dio fasade, iznova pokazujući da ni ljudi, ni tramvaji ni automobili nisu sigurni dok prolaze zagrebačkom žilom kucavicom Ilicom, tek dvije stanice od glavnog gradskog trga. I dok Zagreb, zajedno s Petrinjom, Siskom i cijelom Banovinom još čeka na početak ozbiljnijih radova, primjeri iz svijeta pokazuju da se očuvanju baštine može pristupiti na posve nov, drugačiji i zanimljiv način.

Jedna od tih priča dolazi iz Španjolske, iz gradića Llanera u pokrajini Asturiji, gdje je jedna napuštena crkva pretvorena ne samo u skatepark koji privlači sportaše iz cijelog svijeta već je postala hram umjetnosti koji čuva suvremenu umjetnost te istovremeno šalje jasnu poruku da se vizualne atrakcije i umjetnost koju žele vidjeti posjetitelji iz cijelog svijeta ne nalaze samo u dva najveća i najpoznatija španjolska grada, u Madridu i Barceloni.

Crkva svete Barbare godinama je propadala, napuštena od vjernika i svećenstva. Tada je bila stara već gotovo stotinu godina, 1912. projektirao ju je arhitekt Manuel del Busta. Lokalna uprava odlučila je prodati ruinu u centru mjesta, uvjerena da će je privatni investitor srušiti zbog zemljišta. Na sreću, dogodilo se nešto posve suprotno, jer crkvu je kupila "Crkvena brigada" 2007. godine. Trebalo im je punih sedam godina da prikupe sredstava za obnovu i prenamjenu, a vrijeme bi se vjerojatno razvuklo i duže da se u cijelu akciju nije uključio Red Bull. Zahvaljujući crowdfundingu, crkva je ne samo spašena već i pretvorena u omiljeno mjesto ljubitelja urbane kulture i suvremene umjetnosti, ali i sporta.

Investitori su prvo obavili nužne radove na sanaciji crkve sv. Barbare, a zatim je u nju stigao španjolski street umjetnik Okuda San Miguel, zajedno sa svojim timom Ink and Movement. On je u svom prepoznatljivom stilu prepunom živih boja i vibrantnih likova koje stvara koristeći geometrijske oblike oslikao cijelu crkvu, sve njezine zidove i svodove, a rezultati su bili toliko zapanjujući da su španjolski mediji izvještavali kako je relikt iz Španjolskog građanskog rata postao hram urbane umjetnosti. Gotovo svaka ravna unutarnja površina crkve danas je prekrivena duginim bojama, na koje pada svjetlo kroz visoke crkvene prozore. Tako je nastao Hram kaosa (Kaos Temple) i u njemu skatepark, a otvoren je 2015. godine. To je La Iglesia Skate, pouka svijetu o kreativnosti i očuvanju baštine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije