Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzija

Je li Lewis Caroll bio previše vezan za svoju Alice?

Foto: The National Gallery
1/3
25.08.2017.
u 09:00

The National Gallery pokušava sprati ljagu s piščeva imena. Najavljena izložba “Victorian Giants: The Birth of Art Photography” uključivat će Carrollove autoportrete te fotografije Alice raznih dobi.

U povijesti književnosti “Alisa u zemlji čudesa” zauzima počasno mjesto. Već stoljeće i pol radi se o jednom od najomiljenijih, a od pojave filma i najčešće adaptiranih (ne samo dječjih) fantastičnih romana.

Napisao ga je 1865. godine matematičar Charles Lutwidge Dodgson pod pseudonimom Lewis Carroll, inspiriran likom stvarne djevojčice Alice Pleasance Liddell, kćeri dekana Westminsterske škole, a kasnije i koledža Christ Church u Oxfordu. Osim što je se bavio znanošću, izumima, slikanjem i pisanjem, Lewis Carroll bio je strastveni fotograf pa je i Alicinu obitelj upoznao dok je fotografirao oxfordsku katedralu. Postali su kućni prijatelji, a mala Alice jednom ga je prilikom zamolila da napiše priču o obiteljskom izletu, na temelju koje je nastao i poznati roman.

Ugledna londonska The National Gallery upravo je najavila izložbu “Victorian Giants: The Birth of Art Photography” na kojoj će biti predstavljene i manje poznate fotografije Alice Lidell koje je snimio sam Lewis Caroll, a zbog kojih ga se posmrtno optuživalo za pretjeranu seksualizaciju, pa čak i eksploataciju djevojčice.

– Mnogo se o tome pisalo i nikad nećemo biti sasvim sigurni što je Carroll osjećao prema svojim subjektima, za koje su ga očito vezale i čvrste privatne spone. Ali valja istaknuti da je djecu uvijek fotografirao uz pristanak njihovih roditelja te da se za njegova života nije potegla nijedna danas poznata rasprava o primjerenosti tog čina – objasnio je za britanske medije kustos izložbe Phillip Prodger, koji se nada da će “sprati ljagu s piščeva imena”.

Fotografije, ističu stručnjaci, treba gledati u kontekstu viktorijanskog vremena u kojem su djeca prikazivana kao najčišća forma ljudskosti: tek nakon što je Freudova teorija stekla široku popularnost počelo ih se gledati i kao seksualna bića pa su baš negdje u to vrijeme krenula i prva govorkanja o naravi odnosa Carrola i male Alice, koju je i crtao i slikao.

Na izložbi će biti prikazani i njegovi portreti odrasle Alice svjedočeći o fascinaciji koja je, osim povijesnom kontroverzijom, rezultirala je jednim od najslavnijih književnih djela u povijesti.

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
20:19 25.08.2017.

Da fakat, ova druga fotka uopće ni seksualizirana nit vleče na pedo ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije