Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijeka

Izložba pejsažnih fotografija "Strpljivo oko"

Traces
arhiva MMSU
12.11.2012.
u 00:31

Izlažu se radovi Viktora Hreljanovića, Josipa Klarice, Toše Dabca, Ranka Dokmanovića, Borisa Cvjetanovića, Darka Bavoljaka, Marije Braut, Ivana Posavca, Pedra Meyera, Željka Vukušića, SofijaSilvije, Chrystel Lebas, Sandre Vitaljić..

Treći "Rijeka foto festival" predstavlja izložbu "Strpljivo oko" na kojoj od utorka 13. studenog u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izlaže 26 autora kojima je tema pejzaž, a čiji se radovi s izuzetkom jedne autorice, nalaze u Zbirci fotografija MMSU-a. Izložba nosi naslov "Strpljivo oko", podsjećajući na objektiv fotoaparata, fotografa koji birajući kadar, strpljivo čeka trenutak te gledatelja koji promatrajući fotografiju, pomno razabire detalje. Najstarija izložena fotografija seže u 1933. godinu, a najmlađa u 2011., donoseći uži izbor iz više od šest stotina fotografija iz zbirke. Namjera je publici pokazati što se sve može smatrati pejzažnom fotografijom. Opsežniji katalog, čije grafičko oblikovanje potpisuje dizajnerski dvojac Marino Krstačić Furić i Ana Tomić, donosi primjere koji svjedoče o širokom rasponu pejzaža u fotografiji. U više tematskih cjelina katalog predstavlja panorame, noćne prizore i situacije iz urbanog života te rjeđe zastupljene ratne fotografije.

Izbor teme pejzaža proizlazi iz zapažanja da je pejzaž vrlo star motiv likovne umjetnosti, a uz portret predstavlja jednu od prvih tema fotografije. Kao primjer navodimo heliograf Josepha Nicéphora Niépcea koji nosi naziv "Pogled kroz prozor na travu", a službeno se smatra prvim svjetlosnim zapisom uopće. Listajući zbirku fotografija, obradit će se nekoliko tema, kao što su veza slikarstva i fotografije, podvrste i glavne odlike analogne naspram digitalne fotografije. Izložba će pokazati sljedeće autore: Viktora Hreljanovića, Josipa Klaricu, Tošu Dabca, Ranka Dokmanovića, Borisa Cvjetanovića, Darka Bavoljaka, Mariju Braut, Ivana Posavca, Pedra Meyera, Željka Vukušića, SofijuSilviju, Chrystel Lebas, Sandru Vitaljić, Marcusa Doylea, Isabelle Hayeur.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije