Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MKC Split

Izložba, istraživanje i dokumentarci "Majke i kćeri"

majke i kćeri
arhiva
21.02.2012.
u 14:00

Od 23. veljače do 8. ožujka održavat će se izložba, istraživanje, a prva tri dana prikazivat će se dokumentarci na temu odnosa majki i njihovih kćeri

Izložba, psihologijsko istraživanje i ciklus dokumentarnog filma "Majke i kćeri" održava se u MKC-u Split od četvrtka 23. veljače do 8. ožujka. Projekt "Majke i kćeri“ kroz intimne priče umjetnica i istraživački rad znanstvenica propituje optike, propušta glasove, razbija predrasude, istražuje moduse i značaj ovog odnosa.

Ženska briga o djeci dio je kulturnog modela u svim društvima. U majčinu krilu počinje proces konstruiranja identiteta svake osobe, a majka predstavlja naše prvo socijalno iskustvo. Odnos majke i kćeri posebno je delikatan. U konstruiranju identiteta kći prolazi kroz složeni proces identifikacije i diferencijacije unutar istog spola. Latentno prisutno brkanje i premještanje identiteta s majke na kćer i obrnuto ili čak nemogućnost njihova razlikovanja unosi napetost među njima. Ljubav, nježnost, sukob i otpor u neprestanom su preplitanju.

Odnos majke i kćeri intimna je priča. Stiješnjena je društvenim i povijesnim okvirima uspostavljenim na dominantnom patrijarhalnom principu koji normira reprezentaciju majčinstva. Istovremeno, iako podrazumijevan, taj je odnos ženski prostor opiranja: stalnim iskliznućima i vraćanjima u normu, on ugrožava ideologiju koja ga kontrolira.

Sudjeluju umjetnice / Claudia von Alemann (Njemačka), Mor Arkadir (Izrael), Corinna Belz (Njemačka), Tanja Dabo (HR), Vlasta Delimar (HR), Amela Frankl (HR), Nicole Hewitt (HR), Sanja Iveković (HR), Ana Opalić (HR), Ulrike Rosenbach (Njemačka), Marijana Stanić (HR), Irena Topić (HR), Mirjana Vodopija (HR), Vlasta Žanić (HR). Psihologinje su Alessandra Pokrajac Bulian i Sanja Smojver- Ažić, a selektor filmskog programa: Oliver Sertić. Kustosice su Irena Bekić i Marijana Stanić.

U Domu mladih (Beton kino) prikazat će se sljedeći dokumentarni filmovi koji tematiziraju odnose majki i kćeri:

 

Četvrtak, 23. veljače od 22 sata:

The good life, Eva Mulvad, Danska, 2010., 84’ – hrvatska premijera filma

 

Petak, 24. veljače od 21 sat:

Out of reach,  JakubStožek, Poljska, 2010., 30’

Ex mother, Nadine Kuipers, Nizozemska, 2010., 55’

 

Subota, 25. veljače od 20 sati:

Twubset, Amy Rose, Škotska, 2010., 13’

Mum, AdelheidRoosen, Nizozemska, 2009., 20’

Six weeks, Marcin Janos Krawczyk, Poljska, 2010., 18’

Getting on, Renata Gabryjelska, Poljska, 2010.,  30’

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije