Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Feministička kartaška igra

Hrvatska igra u dva dana prikupila 10 tisuća dolara

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/9
08.03.2018.
u 13:39

Strašne žene koju je ilustriralo osam naših umjetnica financira se putem crowdfundinga. Autorice su Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Nataša Rašović i Branka Hollingsworth

Što povezuje hrvatsku spisateljicu Mariju Jurić Zagorku, rusku astronautkinju Valentinu Tereškovu, francusku redateljicu Agnes Vardu, davnu grčku filozofkinju i matematičarku Hipatiju?


 

Odreda su bile žene, i to strašne žene, kako ih naziva ekipa feminističkog web-portala i istoimenog festivala Vox Feminae. Početkom tjedna na crowdfunding stranici indiegogo predstavili su kartašku igru “Fierce women” (“Strašne žene”) koja je u samo dva dana prikupila deset tisuća dolara!

– Na portalu Vox Feminae već desetak godina postoji rubrika “strašne žene”. Nismo bile ni svjesne da je to naša najpopularnija rubrika dok nam nije prišla studentica koja je radila diplomski o našem radu i rekla da smo najpoznatije baš po toj rubrici – prisjeća se glavna urednica portala Gabriela Ivanov. Baš u to vrijeme išla je na edukaciju o društvenom poduzetništvu i učinilo joj se da bi baš Strašne žene mogle biti prepoznatljiv i popularan projekt na kojem će graditi neku održivu društveno odgovornu priču.

– Ideju o tome prije dvije godine natuknula sam svojem prijatelju Želimiru Perišu, koji je velik ljubitelj igara. Znala sam da je dovoljno reći “strašne žene, igra” da mu proradi mašta. I zaista, napravio nam je kompletan game design, a od ilustratorice su potom tražile preko natječaja. Šokiralo nas je kada nam se javilo čak 60 ilustratorica, a to nam je ujedno bila potvrda da smo na dobrom tragu – smije se Gabriela Ivanov.

Među prijavljenim radovima odabrali su osam autorica koje su ilustrirale osnovni špil od 65 karata, koje će se poslije proširivati tematskim dodacima u suradnji s nekim novim autoricama. U prvom krugu, karte su ilustrirale Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth te Nataša Rašović.

– Iskreno, mislila sam da me neće uzeti jer sam karikaturistica, a ne klasična ilustratorica, ali ideja mi se činila previše dobrom da ne pokušam. Među svim predloženim, uglavnom stranim imenima, odabrala sam Mariju Jurić Zagorku i Nadu Dimić koje su moji osobni uzori i želim da što više djevojčica čuje o njihovu životu. Premalo je inspirativnih ženskih likova u javnom prostoru. Želim da moja nećakinja od 11 godina shvati da u životu može biti što poželi, a ne samo manekenka – ispričala nam je autorica Nataša Rašović. Knjige Marije Jurić Zagorke bile su prva literatura s kojom se susrela još na bakinom tavanu pa ju je i nacrtala iz te svoje davne, dječje perspektive.

– Prezadovoljna sam kako je sve na kraju ispalo, a najviše mi se sviđa što igra nije kompetitivna, nego suradnička. Odrasli će se uz nju zabaviti, a djeca, nadam se, kroz igru nešto i naučiti – kaže nam karikaturistica.

– U prvom valu crowdfundinga prodajemo tisuću špilova, i za sada je odaziv izvrstan. Ciljamo i na strano tržište, uz mogućnost tematskih ekspanzija vezanih uz određene zemlje, a posebno nam je drago što nam se javljaju i tvrtke koje žele kupiti naše karte svojim zaposlenicima – dodaje Gabriela Ivanov.

U pretprodaji preko Indiegogo platforme, osnovni špil “Strašnih žena” košta oko 170 kuna, uz popratne poklone poput naljepnica i digitalnih dodataka. S obzirom na velik interes, uskoro bi mogao biti rasprodan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije