Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Mima i Marta"

Filmovi poput ovog uče nas kako tolerirati različitost

dokumentarac,Mima i Marta
arhiv HAVC
20.01.2013.
u 23:36

Uz minimum izražajnih sredstava, ali maksimalno šarmantno nadopunjavanje dviju djevojaka u lezbijskoj vezi, dobili smo toplu priču o karakternim, ali zbog osjetne razlike u godinama i iskustvenim različitostima

U atmosferi polarizacije društva oko pitanja spolnog odgoja, na tom se bojnom polju, nakon „Svećenikove djece" i „Finih mrtvih djevojaka", u sferi umjetnosti našao još jedan zanimljiv (off)sadržaj.

U kinu Tuškanac u subotu je premijerno prikazan srednjometražni dokumentarni film „Mima i Marta" Damira Radića i Sanje RR u kojem su, za razliku od većine njihovih prijašnjih eksperimentatorskih radova, „alternativniji" tek neki montažni postupci i, ako ćemo biti pomalo ironični, odnos prema zakonitosti korištenja tuđe filmske građe. No, ostavimo li taj trajni problem u Radićevu filmskom radu po strani, u slučaju „Mime i Marte" dolazimo na potpuno siguran teritorij. Uz minimum izražajnih sredstava, ali maksimalno šarmantno nadopunjavanje dviju djevojaka u lezbijskoj vezi, dobili smo toplu priču o karakternim, ali zbog osjetne razlike u godinama i iskustvenim različitostima. Cure nemaju isti odnos prema preljubima, prema starim filmovima i koječemu drugome, a opet sve, barem tako djeluje, funkcionira.

Takvi filmovi uče nas toleriranju različitosti i to ne samo zato što je ovdje riječ o istospolnoj vezi. Njihova se načela mogu primijeniti na bilo kakve zajednice.

Ključne riječi

Komentara 3

TO
toxictwin
12:07 21.01.2013.

Tko plaća ovo ? Umjesto da se radnicima da za plaće davaju se novci za nekakvo presera..nje opskurnih pseudoumjetnika (nemoj, nemoj ipak su oni kontroverzni i bla, bla, bla........JADNO!!!!!!!!!!!!!!!!) Batina je ipak iz raja izašla.

BR
brkom7
19:49 21.01.2013.

Možda autora članka treba učiti toleranciji i preodgajati u poodmaklim godinama, ali moli da ubuduće ne generalizira i poštuje slobodu mišljenja.

KA
Karla
10:57 23.01.2013.

Tolerancije su nam prepuna usta ali samo dok smo na "njihovoj" strani. Ako si protiv ili želiš nešto drugo, onda nema više tolerancije. Zašto se ne omogući i onaj drugi svjetonazor u spolnom odgoju koji traže roditelji? Ne, kaže gospodinn iz Udruge David - jednostavno ne može.....isto kaže Milnović, Jovanović . Kad neka zaista minorna skupina traži svoja prava na poštovanje i jednakost tretmana - odmah svi skaču i podupiru ih, a kad velika većina građana ove zemlje koja uključuje roditelje, vjernike, crkve - onda to ne može i Amen! Gdje je tu tolerancija i pravo na jednakost u ovoj državi????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije