Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jihlava

Dva hrvatska filma osvojila su najveće nagrade

Dokumentarac Blokada
arhiva
29.10.2012.
u 20:30

Uz to što se obraća publici, Jihlava postaje i sve važnije mjesto susreta filmaša iz cijeloga svijeta

U češkom gradiću Jihlava, na pola puta između Praga i Beča, upravo je završio festival dokumentarnog filma na kojem su među najzapaženijim gostima bili predstavnici nekoliko hrvatskih produkcija. Osim što su sudjelovali u nizu radionica i okruglih stolova za filmske profesionalce, Hrvati su bili uspješni i u glavnom festivalskom programu, gdje su oba prikazana filma naših autora osvojila festivalske nagrade!

Majstorska klasa Juričić

Film “Blokada” Igora Bezinovića potaknuo je žustru raspravu o pravima studenata u današnjoj Europi te osvojio posebno priznanje u kategoriji srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma, u kojoj je glavnu nagradu dobio “Mirage” Srđana Keče, a film “Posljednja ambulantna kola Sofije” dobio je nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarni film. Producent ovog iznimno uspješnog dokumentarca, Siniša Juričić iz Nukleus filma, održao je i majstorsku radionicu filmske produkcije, koju su sami organizatori proglasili jednim od vrhunaca festivalskog programa.

A u programu je zaista bilo atrakcija, od radionice koju je održao kontroverzni danski redatelj Mads Brugger, preko predavanja britansko-pakistanskog intelektualca Tariqa Alija i kineskog nobelovca u emigraciji Gaoa Xingjiana, do gostovanja ukrajinske radikalne feminističke skupine Femen, koje su govorile o temama kojima bi se dokumentaristi trebali snažnije pozabaviti. Takvih događanja u Jihlavi će biti sve više, jer osim što funkcionira kao filmski festival za široku publiku, ona u zadnjih nekoliko godina postaje sve važnije mjesto susreta filmskih i festivalskih radnika iz cijeloga svijeta koji se tu okupljaju u nizu radionica i okruglih stolova, umrežavaju, dogovaraju buduće suradnje...

Predstavio se i ZgDox

U nekoliko takvih programa u Jihlavi ove su godine uz Juričića i Bezinovića gostovali Oliver Sertić i Vanja Jambrović iz produkcije Restart, zatim redatelji Boris Bakal i Hrvoje Mabić, mladi producenti Ivan Kelava i Iva Tkalec te predstavnici Zagreb Doxa, koji je bio jedan od šest svjetskih festivala odabranih za predstavljanje u programu Festival HUB. U Jihlavu ih je osobno pozvao direktor festivala Marek Hovorka, mladolik i naoko smotan Čeh koji je cijeli tjedan krstario od jedne do druge festivalske lokacije na malom električnom biciklu. Usprkos opuštenoj vanjštini, rast njegova festivala iz godine u godinu dokazuje da je riječ o iznimno sposobnom organizatoru, čije će radionice očito postati nezaobilazno mjesto predstavljanja hrvatske filmske produkcije. I nadamo se, uspješna platforma za plasiranje našeg filma u svijet.

Komentara 1

AU
autoritet
23:08 29.10.2012.

Lijepo Čestitike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije