Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
digitalni zbornik poezije

Di si bio 2020? Humanitarna pjesnička akcija za Petrinjsku knjižnicu

22.03.2021.
u 12:24

Pjesnička inicijativa "Di si bio 2020?" objavila je digitalni zbornik „Di si bio 2020?: Stihovi pod maskama“ na godišnjicu razornog zagrebačkog potresa.

Pjesnička inicijativa "Di si bio 2020?" objavila je digitalni zbornik „Di si bio 2020?: Stihovi pod maskama.

Pored umjetničkog suočavanja sa svim nedaćama 2020., zbornik ima i humanitarni cilj prikupljanja sredstava za obnovu Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja. Dostupan je u digitalnoj kolekciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a možete ga preuzeti i na linku: https://ivorkruljacpdfzbirkedownloadbesplatno.weebly.com/. Na početku zbornika nalazi se stranica s bar kodom koji čitatelje vodi do računa grada Petrinje i uputama kako donirati za knjižnicu koliko su u mogućnosti i/ili žele. Za one koji ne koriste mobilno bankarstvo, nalaze se i upute za ispunjavanje opće uplatnice.

Zbirka je objavljena 22.3., na godišnjicu razornog potresa u Zagrebu koji se dogodio u prvom tjednu prvog lockdowna u Hrvatskoj, te dan nakon Međunarodnog dana poezije.

 Ova književna inicijativa sastavljena je od desetero pjesnika i pjesnikinja: Denisa Špičića, Ines Kosturin, Ivora Kruljca, Julije Savić, Josipe Marenić, Luke Antića, Matka Abramića, Petre Zelenike, Vande Borelli i Žarka Jovanovskog te ilustratorice Nine Alvir. Aktivnosti inicijative možete pratiti i na Facebook i Instagram stranicama.

 Zbornik je podijeljen na deset blokova od pet pjesama. Svaki je blok posvećen jednom pjesniku, a počinje biografskim podacima o pjesniku te odlomkom naslovljenim „Di si bio 2020?“ u kojem pjesnik dodatno opisuje svoje dojmove iz prošle godine.

- Naš je cilj bio sakupiti iskustva jedanaestero različitih ljudi stavljenih u iste okolnosti te omogućiti čitatelju da promotri raznovrsnosti i sličnosti njihovih doživljaja pandemije i potresa. Naš je projekt rezultirao zbirkom, mozaikom, gotovo kompilacijom različitih vrsta izražavanja o nečemu što nam je svima zajedničko - iskustvu "prošlogodišnje probne vožnje za apokalipsu." Potaknuti potresnim krajem 2020., svoj smo višemjesečni rad odlučili uložiti u oporavak kulturnog života Petrinje te je zbornik objavljen na obljetnicu potresa u Zagrebu u digitalnom formatu putem kojeg možete donirati sredstva za obnovu Gradske knjižnice Petrinja.  Shodno 2020., naš je zbornik nastao kroz online suradnje i Zoom sastanke na kojima su se često razvili razgovori o kulturnom životu Hrvatske. Svojim radom zato želimo skrenuti pažnju i na nezaštićen položaj u kojem su se kulturni radnici, pisci i umjetnici našli tijekom pandemije - kažu iz inicijative. 

Talentirana ilustratorica Nina Alvir, pored naslovnice i poleđine zbirke, napravila je i ilustracije na motivima iz pjesama svakog pjesnika koji su je najviše dojmili.

Zbornik je opremljen i predgovorom istaknute hrvatske pjesnikinje Monike Herceg, o poeziji autora, te pogovorom povjesničara umjetnosti i novinara Saše Pavkovića, o ilustracijama u zborniku.

"Upravo ta stalna napetost – razlika između straha od vanjskog, koji dolazi od nepoznate bolesti koja je najednom promijenila lice cijelog svijeta, i onog straha od vlastitih soba, zidova među kojima je sada nužno biti što više – jest ono što ova knjiga pokušava reći, ali nimalo na proziran i banalan način. Sve pjesme, različite u svojim stilovima i načinu detekcije, pa i analize svijeta, bave se pozadinom događaja, emocijama, načinom na koji se unutarnja tektonika pomiče radi pomicanja vanjske", napisala je Monika Herceg.

"Nina Alvir se zahtjevnog zadatka ilustriranja djela deset „gipkih stihoklepaca“ prihvatila koncentrirano i znatiželjno, izabravši crno-bijeli grafizam realističkog prosedea, nastojeći da u prizoru naglasi bit svakog pojedinog pjesničkog ciklusa ali i da cijeli taj dekalog ima jedinstvenu notu i prepoznatljiv autorski touch", stoji u pogovoru Saše Pavkovića. 

Inicijativa se nada i objavi tiskanog izdanja te je otvorena za komunikaciju sa svim tiskarama i izdavačkim kućama zainteresiranima za objavu zbornika. Tim “Di si bio 2020.?” možete kontaktirati putem maila: disibio2020@gmail.com

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije