Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"sestre"

Iako većinu čitatelja čine žene, cure do sada nisu imale puno svojih strip junakinja

Foto: Strip agent
1/4
18.03.2021.
u 12:14

O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast.

Zagor, Alan Ford, Dylan Dog, Blueberry, Tanguy… sve od reda (manje ili više) stasiti junaci koji skaču sa stranica kako bi svog čitatelja odveli u novu pustolovinu. I tako je već dugi niz godina, osim malenog problema koji se nalazi u prethodnoj rečenici. Ta rečenica sadrži pomalo uvriježeni stereotip da je strip nešto što govori o dječacima (velikim i malim) za dječake (velike i male). U velikoj većini slučajeva, junak rješava stvar ili nas simpatični protagonist zabavlja svojom nespretnošću. Strip je vjerojatno zadnje područje pisane (i risane) riječi za koje postoji percepcija da je namijenjeno muškom rodu.

Ali većinu čitatelja zapravo čine žene, one kupuju većinu knjiga na tržištu. A ima li strip što ponuditi njima? Naravno! Posljednjih godina ima dosta naslova koji su postali dostupni i temama se približili svima, pa tako i ženskoj čitalačkoj publici, s junacima i junakinjama koji su svakodnevni, živi, čije su priče pristupačne i životne. Odličan primjer je “Perzepolis”, priča o odrastanju jedne djevojke iz druge kulture i njezin put kroz život. A primjer stripa koji će tematikom više zaokupiti čitateljice jest “Savršeni muškarac”, s peripetijama jedne francuske medicinske sestre da pronađe ljubav kakva njoj paše, a ne nekakvu nametnutu hollywoodsku priču. Ljubitelji avanturističkog žanra uvijek se mogu vratiti klasiku – “Nataši”, strip-junakinji koja je razbila sve predrasude kada se prvi put pojavila šezdesetih godina prošlog stoljeća. No to su naslovi namijenjeni zrelijoj publici.

Mlađi uzrasti su, nažalost, bili pomalo zakinuti. Osim klasika kao što su “Durica”, u izvedbi velikana hrvatskog stripa Ivice Bednjanca, ili “Borovnice”, koje su godinama bile pratiteljice odrastanja mnogih, cure nisu imale puno „svojih“ junakinja. Pogotovo ne malo veselijih i opuštenijih od te dvije mrgudice. Zato sada na scenu stupaju “Sestre”. Iz pera francuskih autora Christophea Cazenovea i Williama Mauryja, uz obilan doprinos dviju Mauryjevih kćeri, ovaj strip na duhovit i izravan način opisuje (su)život dviju sestara, njihovo rivalstvo kao i međusobnu privrženost. Sestre posvuda, a i roditelji kćeri, zasigurno će prepoznati i znalački kimnuti na neke zgode (i poneku nezgodu) koje se odvijaju na stranicama ovog stripa. Starije sestre će se možda sa sjetom prisjetiti, dok će mlađe možda dobiti inspiraciju. I malo upozorenje – kćeri jedinice će možda poželjeti sestru!

Strip je namijenjen svim uzrastima, no u njemu su odrasli tek sporedni likovi koji radnju ponekad pokrenu, ali nikada njome ne upravljaju. Ovo je dječji svijet u kojem će se mlađi čitatelji i čitateljice osjećati kao doma. No nije to samo običan strip za djecu, već je zaista za sve koji se vole nasmijati. Doživljaji mlađe Maureen i starije Wendy čitateljima su predstavljeni na jednoj ili dvije stranice, te je poanta svake te geg-table začinjena humorom. Maureen je još klinka, tek je krenula u školu i svijet joj je jedno veliko igralište. Sve je novo, uzbudljivo i prilika za nove doživljaje. Sve gleda nevinim očima. Jedan od njezinih ciljeva jest pročitati tajni dnevnik svoje starije sestre. Taj tajanstveni dokument neodoljivo je privlači i ona jednostavno mora saznati koje je svoje misli Wendy povjerila njegovim stranicama. Wendy je mlađa tinejdžerica, sebe smatra zrelijom i započinje svoj put prema onom što je najveći strah svih roditelja kćeri – dečki su joj postali zanimljivi. I to je misterija koju Maureen pokušava dokučiti – zašto, u ime svega, njena sestra želi imati išta s tim bezveznim dečkima!? Pa život je savršen kada loviš bube, skačeš po blatnjavim lokvama ili tražiš savršeni kamen! Wendy, pak, ipak želi istražiti svijet mode i popularnih trendova. Iako je starija, njezina djevojačka zaigranost s vremena na vrijeme ipak izbije na površinu, bilo kroz aktivnosti s prijateljicama ili kroz igru sa svojom voljenom, ponekad teško podnošljivom sestrom. A ta je mlađa napast stvarno naporna u svojim pokušajima da pročita njezin dnevnik, i svaki pokušaj te zabranjene radnje mora odmah biti zaustavljen. Wendy, kao svaka tinejdžerica, želi svoju privatnost i to Maureen nikako ne shvaća. Njoj je jasno samo da, uđe li bez dozvole u sestrinu sobu, mora biti oprezna i spremna u sekundi pobjeći kako joj ne bi dopala u šake. A Wendy samo želi da ona i njezine prijateljice, a kasnije i dečko, imaju malo mira kako bi razgovarale o „svojim“ temama koje klinci ne razumiju. Najviše od svega željela bi malo privatnosti sa svojim dečkom, bez malog priljepka koji ih nikako ne želi ostaviti same… Sasvim suptilno oslikan generacijski jaz.

Ipak, sestre dijele neraskidivu vezu. Pa iako su različite dobi, još uvijek se druže i igraju se. Istražuju prirodu, izrađuju ukrase i skupa maštaju. A ta će mašta iznjedriti sasvim nove avanture svemirskih razmjera: na scenu će stupiti “Supersestre”! Od istoga autorskog dvojca, Williama i Cazenovea, “Supersestre” oživljavaju likove koje su Wendy i Maureen izmislile u “Sestrama”. Super W i Super M dvije su, na opće zaprepaštenje svih, sestre sa supermoćima čija je zadaća zaštititi svemir od prijetnji. Za razliku od njihova prvog autorskog uratka, gdje su se koncentrirali na geg-strip, ovdje polagano kreću u sve duže priče, od par do nekoliko desetaka stranica. Ovo nije superherojski strip američke škole, gdje se priča plete u sagu kojoj se često ne nadzire kraj, već jasna i pitka priča o dvije sestre, koje igrom slučaja imaju supermoći, i o tome kako se one nose (ili imaju poteškoća) sa zahtjevima superherojskog poziva. Kao i u svakom superherojskom stripu, negativci su veći od života (i smješniji od prosjeka) i mudri učitelj je tu da im ukaže na pravi put (i onda bude promptno ignoriran). Kockice od kojih se slaže priča su iste, no rezultat je ipak drukčiji i osvježavajući, veseo i s ponekom poučnom porukom. Spajajući poruku svim djevojčicama da superheroji ne moraju biti samo razni „nešto-manovi“, ili odrasli s težinom svijeta na ramenima, s činjenicom da je ovo svijet koji su stvorile dvije djevojčice poput njih samih može biti samo pozitivan poticaj u razvoju mašte i kreativnosti. Ako su vam se svidjele “Sestre”, i želite i dalje sudjelovati u njihovim otkačenijim avanturama, “Supersestre” su odličan način da se provede ugodno popodne, bilo da ih djeca čitaju sama ili u sklopu obiteljske aktivnosti. “Sestre” i “Supersestre” dva su stripa koji se ne bave ozbiljnim temama, već na pristupačan i duhovit način prikazuju odnos i život dviju sestara i njihovu sestrinsku ljubav. Obiteljski strip koji nas svojom iskrenošću izvlači iz pomalo tmurne svakodnevice te zabavlja i odrasle kao i one mlađe. Bez obzira na rod.

Sestre

Foto: Strip agent

Fibra, Strip-agent

Knjiga 1, 2, 3 i 4

96 stranica

89 kn po knjizi

Supersestre 1

Foto: Strip agent

Strip-agent

48 str. 

79 kn

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije